Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακολουθία της κυβέρνησης η οποία αφενός φέρεται να ενσκήπτει εξαιτίας των πιέσεων από τους εκπροσώπους της Τρόικας και αφετέρου να παλινωδεί, προκειμένου να μην εκτεθεί με όσα εξήγγειλαν τα κόμματα που την στηρίζουν προεκλογικά, προκύπτει από τη συνάντηση που είχε στις 31 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟY), την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών και το σύλλογο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταϊκούρας έσβησε «μονοκονδυλιά» τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών.

Στην «πρέσα» τα επιδόματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο βρίσκεται για ακόμη μια φορά το νέο μισθολόγιο. Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, είχε αποφασιστεί ότι θα πραγματοποιηθεί περικοπή των επιδομάτων και ότι όλοι οι υπάλληλοι θα ενταχθούν σε ένα νέο, ενιαίο μισθολόγιο.

Το «κούρεμα» των επιδομάτων κυμάνθηκε από 20% μέχρι και 50% ανάλογα με το επίδομα και το υπουργείο που υπαγόταν. Για το υπόλοιπο ποσό που θα έμενε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι ένα μέρος θα περικοπτόταν τον Νοέμβριο του 2012 και ένα τον Νοέμβριο του 2013.

Η κατάσταση όμως άλλαξε άρδην κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όπου –προς άγραν ψήφων προφανώς- τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος διατεινόταν ότι δεν θα υπάρξει μείωση τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Περασμένα… ξεχασμένα

Στη συνάντηση της 31ης Ιουλίου όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις θα γίνουν «κανονικά και με το νόμο».

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας εφοριακών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για παλαιοκομματικές πρακτικές καλυμμένες από ένα δήθεν, όπως το χαρακτήρισε, νέο προφίλ.

«Τα όσα είχαν ειπωθεί στην προεκλογική περίοδο καθώς και στο κείμενο των τριών κομμάτων ήταν λόγια του αέρα. Ο κ. Σταϊκούρας μας δήλωσε με σαφήνεια ότι θα έχουμε το 2012 μεγάλη μείωση των μισθών μας, γιατί θα κοπεί η υπερβάλλουσα διαφορά, δηλαδή ότι είχε μείνει από τα επιδόματα που παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια. Αν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι με τέτοιες παλαιοκομματικές λογικές και με ένα δήθεν νέο προφίλ θα εισαγάγει νέα πολιτικά ήθη πέφτει έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης