Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμεναν τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μπαίνουν στην «πρέσα» τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλεπάλληλων φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν τις δύο εναπομείναντες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κλείσει μερικώς η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, ενώ περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις αλλαγές που θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε φορολογία και οικονομία.

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής θα επιδοθεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να προκύψουν τα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών της όσον αφορά στην αύξηση του αφορολογήτου, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσηςΑναλυτικά, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι από το 2015 ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ θα θεσπιστεί ενιαία και προοδευτική κλίμακα φορολογίας, χωρίς εξαιρέσεις με στόχο τη μετάθεση του βάρους στα ψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Επίσης, θεσπίζεται αφορολόγητο όριο για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί περιουσιολόγιο που «θα δίνει σαφή εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων».

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι 100 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ θα καταργηθεί η ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής στο Δημόσιο σε διαρκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως κινητοποιείται άμεσα το ΣΔΟΕ με στόχο τον έλεγχο των λιστών των μεγαλοκαταθετών, της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας Λίχνενσταϊν. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ενώ θα κινητοποιηθεί το σώμα ελέγχου δημοσίων συμβάσεων.

Ακόμη, για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου που προκαλεί ετήσια απώλεια εσόδων 1,5 δις ευρώ, συστήνεται υπηρεσία ελέγχου τελωνείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης