Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα γίνεται; Δεν γίνεται… Ακολουθεί η συνταγή για την παρασκευή του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου φαγητού.

Συστατικά:
1 γαλοπούλα γύρω στα 4 1/2-5 κιλά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
200 γρ. καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ δαμάσκηνα ξερά
100 γρ βερύκοκα ξερά
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 ml κονιάκ ή μπράντι
300 γρ. κάστανα βρασμένα χοντροκομμένα
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας ή 1 κύβο διαλυμένο σε 1/2 λίτρο νερό
2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτέλεση
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά.
Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε εκ νέου.
Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο.
Ζεματάτε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.
Προσθέστε τον κιμά τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και τα συκωτάκια, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας.
Τέλος ρίχνετε τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7’ ακόμη.
Σβήνετε με το κονιάκ και τον ζωμό της κότας και βράζετε 25’-30’ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέστε στη γέμιση τα κάστανα, το ζαμπόν, το τυρί και το μαϊντανό και γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας.
Τη ράβετε καλά. Περιχύνετε με το βούτυρο λιωμένο τη γαλοπούλα και την ψήνετε 4 ώρες και 40’ περίπου στους 150 0C
Γαρνίρετε τη γαλοπούλα με λαχανικά σοταρισμένα.

Καλά Χριστούγεννα!

Πηγή: govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης