Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο επίσκεψης που έχει προγραμματίσει ο κ. Γιούνκερ στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση «Κοινωνικοί εταίροι και εργοδότες σε διάλογο», που διοργανώνει η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Ελλάδα θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης Γιούνκερ-Σόιμπλε, η Μίνα Αντρέεβα απάντησε πως οι δύο άνδρες «γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό» και πως αναμένεται να συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Στην Ελλάδα το κλίμα είναι βαρύ, καθώς οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι τα περιθώρια για μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος είναι στενά, εν όψει μάλιστα και των γερμανικών εκλογών. Την ίδια ώρα, μικρή έως μηδαμινή πρόοδος έχει επιτευχθεί στις ευρύτερες συνομιλίες.

Η συνάντηση γίνεται λίγο μετά τον κύκλο τηλεφωνικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλτ Τουσκ εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και στη σκιά των επικριτικών σχολίων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σόιμπλε κατά ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις του Ταμείου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «με ανάπτυξη 1% η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της χώρας αποδείχθηκαν μάταια».

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας διατηρείται και κατά γενική ομολογία αποτελεί βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαμάχη Βερολίνου και ΔΝΤ διατηρείται και στις αναφορές του γερμανικού Τύπου με αφορμή χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι οποίες αναπαράγονται από μερίδα γερμανικών εφημερίδων, όπως η οικονομική «Handelsblatt» και η «Bild», με ανάρτηση στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Ταμείου προς τα αιχμηρά σχόλια του Σόιμπλε.

Στη Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη, θα βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη-εκπροσώπους των θεσμών, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι οποίοι θα δώσουν το παρών στο συνέδριο του Economist με θέμα την Ελλάδα και τίτλο «Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως δεν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συνάντηση, ωστόσο είναι γνωστό πως τέτοιου είδους συναντήσεις είθισται να μην ανακοινώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης