Πολιτική τύπου «μαστίγιο και καρότο» φαίνεται πως εφαρμόζουν οι μαχητές Τουαρέγκ στο Μάλι, καθώς ύστερα από την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και την έναρξη διαλόγου με το στρατιωτικό καθεστώς, εκπρόσωπος τους ανέφερε πως προχώρησαν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του βόρειου τμήματος της αφρικανικής χώρας.

«Το Εθνικό Κίνημα Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MLNA) κήρυξε σήμερα (Παρασκευή) την ανεξαρτησία της περιοχής Αζαουάντ», επισημαίνεται σε δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της οργάνωσης και την οποία έκανε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σύνορα με τα όμορα κράτη θα γίνουν σεβαστά», προστίθεται.

Παράλληλα, το MLNA τόνισε πως καταδικάζει την απαγωγή ενός πρόξενου της Αλγερίας την Πέμπτη στην πόλη Γκάο από ομάδα εξτρεμιστών στη διάρκεια μιας πολύ βίαιης επιχείρησης.

«Το Αλγέρι επιβεβαίωσε πως μια ομάδα ενόπλων που δεν έχουν αναγνωριστεί πήρε μαζί της τον πρόξενο και έξι συνεργάτες του προς άγνωστη κατεύθυνση. Τελειώνουμε μια πολύ σημαντική μάχη», επισημαίνεται επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αζαουάντ είναι μια περιφέρεια που θεωρείται η φυσική κοιτίδα των Τουαρέγκ. Μετά το πραξικόπημα της 23ης Μαρτίου τα μέλη του MLNA εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε, εξαπολύοντας μαζικές επιθέσεις σε πόλεις-κλειδιά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή, με τα μέλη του MLNA να εκμεταλλεύονται τον βαρύ οπλισμό που είχαν φέρει μαζί τους κατά την επιστροφή από τη Λιβύη όπου είχαν πολεμήσει ως μισθοφόροι στο πλευρό του Muammar Gaddafi.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Πρόσφυγες… έτοιμοι για όλα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012, 06:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης