Η απόφαση του Ισραήλ να εγκρίνει την ανοικοδόμηση 1.100 νέων κατοικιών για Ισραηλινούς εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί μια κίνηση η οποία θα προκαλέσει προβλήματα στις προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton.

«Ο εποικισμός από το Ισραήλ είναι αντιπαραγωγικός», τόνισε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague, καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να ανακαλέσει.

«Καταδικάζω τη σημερινή (χθεσινή) ανακοίνωση όσον αφορά στην έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση της οικοδόμησης νέων κατοικιών στο Γκίλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ζητούμε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. Τώρα είναι η ώρα που οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να ανταποκριθούν στο αίτημα του Κουαρτέτου (Η.Π.Α., Ε.Ε., Ο.Η.Ε. και Ρωσία) να απέχουν από οποιαδήποτε πρόκληση. Η επέκταση των ισραηλινών οικισμών είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Έντονη η αντίδραση και της Γαλλίας

Την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη απόφαση γνωστοποίησε και η Γαλλία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία καταδικάζει την έγκριση από τις ισραηλινές Αρχές της οικοδόμησης 1.100 κατοικιών στον ισραηλινό οικισμό Γκίλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή είναι αντιπαραγωγική την ώρα που η διεθνής κοινότητα πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της για μια ταχεία επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Η ανακοίνωση αυτή, η οποία γίνεται την επομένη της δήλωσης του Κουαρτέτου που υπενθυμίζει κυρίως την ανάγκη να γίνει σεβαστός ο Οδικός Χάρτης φαίνεται ως πρόκληση. Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του και να απέχει από οποιαδήποτε πράξη θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Η ανέγερση κατοικιών «γκρεμίζει» την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 03:19

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης