Νικητής στην εσωκομματική ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή στο Πουέρτο Ρίκο, στο πλαίσιο των προκριματικών του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψήφιου που θα τεθεί αντιμέτωπος του Barack Obama στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ήταν ο Mitt Romney.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης άφησε πίσω του τους Rick Santorum, Νewt Gingrich και Ron Paul, κερδίζοντας και τους 20 αντιπροσώπους από το συγκεκριμένο νησί οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον προσεχή Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Mitt Romney συγκεντρώνει πάνω από το 80% των ψήφων, την ίδια στιγμή που ο Rick Santorum φθάνει μετά βίας το 8%.

Τα περί αγγλικής «έκαψαν» τον Santorum

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ισχυρισμοί του Rick Santorum για υιοθέτηση της αγγλικής ως επίσημη γλώσσα προκειμένου να μπορέσει το νησί της Καραϊβικής να αποτελέσει μελλοντικά μια από τις πολιτείες των Η.Π.Α. προκάλεσε το εκλογικό του «ναυάγιο». Από την πλευρά του, ο Mitt Romney το χειρίστηκε περισσότερο διπλωματικά, υποστηρίζοντας πως ο λαός του Πουέρτο Ρίκο είναι ελεύθερος να επιλέξει καθώς «η Αμερική είναι η χώρα των ελευθεριών», επομένως ενδεχόμενη ένταξη του δεν προϋποθέτει την εγκατάλειψη της ισπανικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φθάνοντας στο νησί ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε έντονη διάθεση για αστεία με τους δημοσιογράφους ενώ στη διάρκεια των δηλώσεών του ήταν εμφανής η προσπάθειά του να παρουσιάσει μια λιγότερο «σοβαρή» και «άκαμπτη» πλευρά του χαρακτήρα του.

«Τί υπέροχο νησί. Τί υπέροχος τόπος. Τί υπέροχοι άνθρωποι. Κάτοικοι μιας υπέροχης γης. Κάτοικοι της Αμερικής», τόνισε.

Δείτε το video…

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Mitt Romney συγκεντρώνει 518 εκλέκτορες, την ίδια στιγμή που ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, Rick Santorum, φθάνει τους 239. Ακολουθούν ο πρώην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων με 139 και στην τέταρτη θέση ο Ron Paul (69), ο οποίος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επικρατήσει σε κάποια πολιτεία των Η.Π.Α..

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, χρειάζονται 1.144 εκλέκτορες προκειμένου να μπορέσει να αναδειχθεί ο τελικός υποψήφιος.

Οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές. Η επόμενη προκριματική εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στην πολιτεία Ιλινόι.

Διαβάστε επίσης: Διπλός θρίαμβος για τον Santorum, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012, 02:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης