Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από τον φονικό σεισμό μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοικτά του νησιού της Ίσκια, κοντά στη Νάπολη, το βράδυ της Δευτέρας. Παράλληλα, τουλάχιστον 10 άτομα αγνοούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους αγνοουμένους, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, φέρονται να υπάρχουν και παιδιά. Από τη Νάπολη η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας αναγκάστηκε να μεταφέρει μέσω θαλάσσης μηχανήματα και οχήματα για να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Νεκρή είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα, με τον θάνατό της να οφείλεται στην κατάρρευση μέρους τοίχου τοπικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 39, εκ των οποίων δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες ζημιές έχει υποστεί το χωριό Καζαμιτσιόλα, στο βόρειο τμήμα του νησιού

Στο χωριό Καζαμιτσιόλα κατέρρευσαν έξι κτήρια και από τα ερείπια ενός οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα μωρό μόλις επτά μηνών, ενώ εξακολουθούν να προσπαθούν να βγάλουν κι άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ αυτών και τα δύο αδελφάκια του, 4 και 6 ετών, που είναι παγιδευμένα, όπως και η έγκυος μητέρα τους.

Το μωράκι που διασώθηκε

Video από τη διάσωση του βρέφους:

Eπιχείρηση απεγκλωβισμού τριών παιδιών

Τρία παιδιά, τα οποία εντοπίστηκαν ζωντανά κάτω από τα ερείπια, προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια άλλοι τρεις άνθρωποι.

Το πρωί της Τρίτης έφτασε ειδικό πλοίο προερχόμενο από τη Νάπολη, το οποίο μετέφερε και πυροσβέστες που θα πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Επί ποδός η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Από τη Νάπολη η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιταλίας αναγκάστηκε να μεταφέρει μέσω θαλάσσης μηχανήματα και οχήματα για να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Παράλληλα, στο λιμάνι της Ίσκια διεκόπη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πολλοί ντόπιοι και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους.

Μέρος του νοσοκομείου του Λάκκο Αμένο, στο ίδιο νησί, εκκενώθηκε, καθώς εντοπίσθηκαν ρωγμές στους τοίχους. Ανάμεσα στους αγνοουμένους, σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, φέρονται να υπάρχουν και παιδιά

Οι ασθενείς που δεν κατάφεραν να μεταφερθούν από το νοσοκομείο είναι μόνο πέντε άτομα, τα οποία είναι διασωληνωμένα.


Λέκκας: Γιατί μόλις 4R στην Ιταλία είχαν φονικά αποτελέσματα

«Το μικρό εστιακό βάθος και το ηφαιστειακό περιβάλλον σε συνδυασμό και με τις παλιές κατασκευές είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Ίσκια της Ιταλίας, που ταρακουνήθηκε από σεισμό μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι το μέγεθος του σεισμού είναι τελικά 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, ενώ ανέφερε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα.

«Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ηφαιστειακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ίσκια (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης), είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Οι σεισμοί αυτού του είδους έχουν εξαιρετικά γρήγορη επιτάχυνση, αν και δεν έχουν διάρκεια, γεγονός που καταπονεί περισσότερο τα κτήρια».

«Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα» σημείωσε, για να προσθέσει πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι ο κύριος».

Πληροφορίες: Ansa, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στη Νότια Ιταλία – Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης