Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι προφανές πως βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις από τους αντάρτες Ταλιμπάν, σύμφωνα με διαρροή απόρρητης έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει σαφής στρατηγική και είναι γεγονός πως ακολουθείται συνταγή καταστροφής σ’ αυτού του είδους το κινητικό περιβάλλον», όπως κατέθεσε ένας από τους στρατιώτες στη σχετική έρευνα.

«Πόσο ακριβώς πρέπει να προχωρήσουμε, αφού δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πού πάμε» κατέθεσε μέλος της αποστολής των ειδικών δυνάμεων, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί το νοσοκομείο στην Κουντούζ, τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πλήξει μέσα σε 29 λεπτά με 211 βλήματα το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πριν ανακαλύψουν το «λάθος» τους και σταματήσουν τα πυρά, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 42 άτομα, συμπεριλαμβανομένων νοσηλευόμενων και νοσηλευτών.

Για το «λάθος αυτό» 12 Αμερικανοί στρατιωτικοί υπέστησαν διοικητικές ποινές, χωρίς ωστόσο να απαγγελθεί κάποια κατηγορία εναντίον τους, όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η απόρρητη -για λόγους ασφαλείας- έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 700 σελίδες, περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, καθώς και πώς «οι διαταγές -μερικές φορές- δεν γίνονται απόλυτα κατανοητές», επισημαίνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι «η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ασαφή πολιτική που ακολουθείται».

«Ουδείς στις δυτικές πρωτεύουσες δείχνει να έχει κατανοήσει πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αντί να έχει τερματισθεί, ύστερα από τόσα χρόνια, παρουσιάζει ένταση πολεμικής ζώνης και ότι τα στρατεύματα που έχουν σταλεί εκεί δίνουν μάχες καθημερινώς» δήλωσε στο Reuters ανώτερος δυτικός αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο στρατηγός Joseph Votel, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, κατέθεσε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο τον περασμένο μήνα πως, για να αποφευχθούν κι άλλα δυσάρεστα επεισόδια όπως εκείνο του Κουντούζ, ο αμερικανικός στρατός «έχει αναβαθμίσει τα εφόδιά του και διατηρεί 9.000 στρατιώτες σε καθεστώς πολεμικής εμπλοκής».

Ο στρατηγός John Nicholson δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters ότι «οι συνεχείς μάχες εναντίον των Ταλιμπάν, της αλ-Κάιντα και του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κρατούν τις αφγανικές δυνάμεις συνεχώς σε πολεμική εμπλοκή και δεν προλαβαίνουν να δεχθούν εκπαίδευση από τους Αμερικανούς εκπαιδευτές που έχουν ειδικά σταλεί εκεί».

Η αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο (όπως επισήμαιναν αμερικανικές πηγές), με τον πρόεδρο Ομπάμα να έχει υποχρεωθεί να υπαναχωρήσει από το αρχικό του σχέδιο που πρόβλεπε την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών δυνάμεων από εκεί μέσα στο 2014 και να έχει αποφασίσει την αναβολή της για το 2017.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης: Νεκρό ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Χαλιφάτου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης