Με κομμένη την ανάσα οι τεχνικοί του κοσμοδρομίου παρακολουθούσαν τη μοιραία τροχιά του πυραύλου Proton-M που έφερε τρεις δορυφόρους και εξερράγη μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M που μετέφερε τρεις δορυφόρους – που περιείχαν 622 τόνους τοξικά – για το σύστημα πλοήγησης Glonass εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos). «Ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 2 Ιουλίου. Ο πύραυλος συνετρίβη στον χώρο του κοσμοδρομίου και εξερράγη», όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στο κοσμοδρόμιο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα του πυραύλου να εκτρέπεται από την τροχιά του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή. «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες», αλλά το ατύχημα προκάλεσε «διαρροή καυσίμου» του πυραύλου, ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Καζακστάν (Kazkosmos).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε εξαιτίας της διαρροής αυτής, δήλωσε πηγή του κοσμοδρομίου, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι «τοξικό σύννεφο» έχει σχηματιστεί επάνω από τον τόπο της καταστροφής. Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κοινοτήτων, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.

Η οικονομική ζημία για το σύστημα πλοήγησης Glonass από την καταστροφή των τριών δορυφόρων υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αιτία της καταστροφής είναι πιθανόν να εντοπίζεται σε πρόβλημα του κινητήρα ή του συστήματος πλοήγησης. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις δαπάνες του διαστημικού της προγράμματος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σειρά αποτυχιών στην εκτόξευση δορυφόρων ή διαστημικών οχημάτων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τον Δεκέμβριο 2010, τρεις δορυφόροι Glonass που μεταφέρονταν από πύραυλο Proton έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού απέτυχε η επιχείρηση της τοποθέτησής τους σε τροχιά. Το σύστημα Glonass αναπτύχθηκε από τη Ρωσία για να ανταγωνισθεί το υπάρχον αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα Galileo.

Διαβάστε επίσης: Συνετρίβη μη επανδρωμένος «πυραύλος» στη Ρωσία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης