Ενισχυμένη φαίνεται πως βγήκε η Δημοκρατία στη Νορβηγία μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου του 2011, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε μια ημέρα πριν την πρώτη επέτειο της τραγωδίας.

«Η Νορβηγία είναι πιο εμποτισμένη με Δημοκρατία και διαφορετικότητα απ’ ό, τι ήταν στις 22 Ιουλίου 2011. Μετά τις επιθέσεις στο Όσλο και το νησί Οτόγια πολλοί άνθρωποι εντάχθηκαν σε πολιτικούς οργανισμούς και οργανώσεις νέων. Ο αριθμός των νέων μελών δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Δημοκρατία είναι το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της βίας», υπογράμμισε.

Οι επιθέσεις της 22ας Ιουλίου

Τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει οι εικόνες από τις επιθέσεις που ενορχήστρωσε και πραγματοποίησε εκείνη την ημέρα ο Anders Bering Breivik.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού πυροδότησε μια βόμβα στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 30, δολοφόνησε ακόμη 69 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους εφήβους, ανοίγοντας πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια. Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο.

Στη δίκη του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ήταν ο δράστης των δύο επιθέσεων, όμως δήλωσε αθώος.

Διαβάστε επίσης:
Νορβηγία: Ηχηρό «χαστούκι» στον κατηγορούμενο για 77 δολοφονίες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 05:49
Πρώτα πλάνα από τη δίκη του Breivik, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, 03:12
Τον «έπιασε» κρυφή κάμερα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011, 00:12
Το πρώτο βίντεο της σφαγής στο νησί Ουτόγια, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011, 19:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης