Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 161 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω απο 5.700 εκ των οποίων 400 είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 31 μίλια (σχεδόν 50 χιλιόμετρα) δυτικά της πόλης του Λινκιόνγκ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 846 μετασεισμικές δονήσεις.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 08.02 τοπική ώρα (03.02 ώρα Ελλάδας) στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν, και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν μόλις 12 χλμ.


(Η ισχυρή σεισμική δόνηση, όπως καταγράφηκε από τον σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η δόνηση είναι καταγεγραμμένη με μία παρατεταμένη μπλε γραμμή)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Κίνας επιμένει να εκτιμά τη δόνηση στα 7R.

«Στις 16:22 τοπική ώρα (11:22 ώρα Ελλάδας), ο απολογισμός είχε φτάσει στους 100 νεκρούς και στους περίπου 2.000 τραυματίες», σύμφωνα με το το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε τη βοήθεια της Μόσχας στην Κίνα αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοινωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Κίνα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού μεγέθους 6.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η επαρχία Σιτσουάν είναι πυκνοκατοικημένη και αμέσως μετά το σεισμό που διήρκεσε σχεδόν ένα λεπτό, πολλοί δρόμοι σκεπάστηκαν από χώματα και βράχια ενώ διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση. Πολλοί από τους κατοίκους της επαρχίας είχαν μόλις ξυπνήσει ενώ άλλοι κοιμούνταν.

Όχημα διάσωσης το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός και μετέφερε περίπου 17 στρατιώτες έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ένας ακόμα στρατιώτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο (Yingjing County Hospital) όπου λίγο αργότερα κατέληξε.


(Το όχημα που μετέφερε τους στρατιώτες)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ

Αρχικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων BBC ανέφερε ότι οι νεκροί φτάνουν τους 72, ωστόσο στη συνέχεια έκανε λόγο για τουλάχιστον 46 άτομα.

Στις 12 Μαΐου του 2008 είχε σημειωθεί ακόμα μια ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 90.000 άνθρωποι.

Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι μέγιστες προσπάθειες για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιοριστεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών.

Στην πληγείσα περιοχή μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο ο κινέζος πρωθυπουργός για να εποπτεύσει το έργο των σωστικών συνεργείων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες έχουν σπεύσει στην περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο σε οχήματα άμεσης ανάγκης, μολονότι άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι πιθανό να συμβούν επικίνδυνες κατολισθήσεις.


(Χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας)

Σύμφωνα με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών «η Κίνα είναι μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα η οποία οφείλεται στη σύγκρουση της ινδικής τεκτονικής πλάκας με την Ευρασιατική με μια ταχύτητα 50 mm τον χρόνο».

«Η σύγκρουση των δύο πλακών προκαλεί μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς όπως έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Κίνας» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως το μέγεθος του σεισμού είναι της κλίμακας των 7.0 Ρίχτερ.




(Χάρτης όπου παρουσιάζονται οι σεισμικές δονήσεις με την κόκκινη κουκίδα που έχουν σημειώθεί στην περιοχή απο το 1970 μέχρι σήμερα)

Κινεζικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια και ανθρώπους να νοσηλεύονται τυλιγμένοι σε ματωμένες γάζες.


(Κατεστραμμένα σπίτια στη Λουσχάν)


(Κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε πάρκο στην επαρχία Σιτσουάν)


(Δωρεάν noodles έξω από γυμναστήριο στην περιοχή Λουσχάν της πόλης Γιάαν, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας)


(Πολίτες βρήκαν καταφύγιο σε δημόσια πλατεία στο Τσενγκντού)


(Κάτοικοι περπατούν πάνω στα συντρίμμια)

(Κατεστραμμένο κτίριο)

Πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σείουν την περιοχή, με την ισχυρότερη να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.

Τη στιγμή του φονικού σεισμού, ισχύος 6,6 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, καθώς και τις αντιδράσεις των ανθρώπων.


Η στιγμή του σεισμού – Κόσμος τρέχει να σωθεί

Άφησε τον γάμο για το δημοσιογραφικό της καθήκον

Στη φωτογραφία, η δημοσιογράφος Chen Ying του καναλιού της πόλης Γιάαν βρίσκεται στον δρόμο φορώντας το νυφικό της, καθώς την ώρα της φονικής σεισμικής δόνησης ετοιμαζόταν να παντρευτεί. H Chen Ying άφησε κυριολεκτικά τον γάμο της για να εκτελέσει το δημοσιογραφικό της καθήκον…

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός στην Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, 04:28

Νεκροί και τραυματίες από το σεισμό της Κίνας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Απριλίου 2013, 05:51

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης