Συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Βρετανών πολιτών που διαθέτουν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες υπέγραψαν χθες Βρετανία και Ελβετία, κίνηση που αποτελεί ακόμη ένα «πλήγμα» για το άλλοτε «σκληρό» απόρρητο του ελβετικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων θα φθάσει στο 35%, αρχής γενομένης όμως από τον Ιανουάριο του 2013. Αρχικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει για φόρο χαμηλότερο του 35%, αλλά, έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία κάλεσε τη Βρετανία να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία, αποφασίστηκε ο συντελεστής να αυξηθεί και να φθάσει στο «ορθό» 35%. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη διμερής συμφωνία παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι ο εν λόγω φόρος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 αποτελεί «νίκη» της Ελβετίας, με δεδομένο ότι προσφέρει αρκετό χρόνο στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα να προσαρμοστεί στο νέο βάρος που δημιουργείται. Πάντως, η ελβετική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι τόσο η συμφωνία της με τη Βρετανία όσο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία, δεν πλήττει στη βάση του το τραπεζικό απόρρητο που ισχύει στη χώρα, καθώς σέβεται «τα προσωπικά δεδομένα των εκάστοτε πελατών», αλλά αποτελεί μια κίνηση που μπορεί να διασφαλίσει «πλήρως οποιεσδήποτε φορολογικές απαιτήσεις άλλων κρατών» έναντι φυσικά των ελβετικών τραπεζών.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης