Οι τοπικοί πόλεμοι σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και η απειλή της τρομοκρατίας ωφελούν τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και την προσφορά -με το αζημίωτο πάντα- διαφόρων στρατιωτικών υπηρεσιών. Αυτό υποστηρίζει το σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI), στην ετήσια ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα διεθνών ΜΜΕ. Οι εστίες κρίσης -είτε πρόκειται για τη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα- κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί. Οι 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής όπλων κέρδισαν 401 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, σύμφωνα με το SIPRI.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη, για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής όπλων διεθνώς οι δαπάνες για εξοπλισμούς μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το SIPRI, οι πωλήσεις των όπλων παρουσιάζονται μειωμένες για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες κατά 1,5% σε σχέση με το 2013. Αυτό, όμως, συμβαίνει λόγω της μικρής μείωσης των πωλήσεων των βορειοαμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ μερίδιο στην αγορά έχει αρχίσει να παίρνει και η Κίνα, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία πάντως, αύξησε τις πωλήσεις όπλων το 2014

Παρά τη συνολικά ελαφρώς πτωτική τάση, η Γερμανία αύξησε το 2014 τις πωλήσεις όπλων κατά σχεδόν 10%, όπως δείχνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως. Κι αυτό παρά την επίσημη ανακοίνωση του Γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για άσκηση μιας πιο περιοριστικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων.

Ο Πίτερ Ουίζμαν, ερευνητής του Ινστιτούτου SIPRI, επιχείρησε να εξηγήσει αυτήν την αντίφαση ως εξής: «Η απάντηση είναι εν μέρει ότι αυτές οι συμφωνίες είχαν υπογραφεί μερικά χρόνια πριν (…) ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοινώσει τις προθέσεις του. Δεύτερον, ειδικά σε ό,τι αφορά την Thyssen-Krupp, πρόκειται για ναυτικό εξοπλισμό που, όπως λέγεται, δεν σχετίζεται άμεσα με καταστολή και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Άιγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κ.λπ.».

Αύξηση 50% στο τζίρο των ρωσικών εταιρειών

Ο Πίτερ Ουίζμαν συνόψισε, μιλώντας στην DW, τις βασικές αλλαγές σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη έκθεση: «Η πρώτη εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις των 100 κορυφαίων εταιρειών παραγωγής όπλων παγκοσμίως έμειναν σχετικά σταθερές. Μειώθηκαν λίγο τα τελευταία χρόνια, αλλά η μείωση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη.

»Μία ξεκάθαρη εξέλιξη είναι ότι οι ρωσικές εταιρείες αύξησαν απότομα τις πωλήσεις τους. Οι εταιρείες με έδρα τη Ρωσία που περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες αύξησαν τους τζίρους τους το 2014 κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2013. Επίσης υπήρξε μείωση εσόδων των εταιρειών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος, βλέπουμε και κάποιες άλλες χώρες, (…) χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα. Εκεί βλέπουμε μια συνεχή ανάπτυξη.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι οι νέοι παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων» επεσήμανε ο Πίτερ Ουίζμαν.

Παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται, οι παραγωγοί όπλων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, καταλαμβάνοντας το 80% της παγκόσμιας αγοράς…

Πηγές SIPRI DW
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης