Μιλάει για «κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» παρά για ανεξαρτησία: το ισπανικό ριζοσπαστικό κόμμα Podemos πραγματοποιεί μια επιθετική εκστρατεία στην Καταλονία, προκαλώντας ανησυχία στο στρατόπεδο του αυτονομιστή προέδρου Αρτούρ Μας από τον οποίο μπορεί να στερήσει τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Γνωρίζουμε ήδη εκείνους που τάσσονται υπέρ του “ναι” στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, τους άλλους του “όχι”, αλλά θα μιλήσουν άραγε για κάτι άλλο» πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου;» είπε ο γενικός γραμματέας του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, στη διάρκεια μιας συνάντησης στην περιφέρεια της Βαρκελώνης την οποία έκλεισε, με υψωμένη γροθιά, στο πλάι των απεργών εργαζομένων ενός εργοστασίου που κινδυνεύει με μετεγκατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος της Καταλονίας από το 2010, ο συντηρητικός Αρτούρ Μας και αυτονομιστές σύμμαχοί του –τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά– παρουσιάζουν τις εκλογές αυτές ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της απόσχισης. Αν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, διασφαλίζουν ότι θα ξεκινήσουν μια διαδικασία χωρίς επιστροφή για να αποσχισθούν από την Ισπανία σε 18 μήνες.

Όμως η περιορισμένης έκτασης νίκη που δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις μπορεί να απειληθεί από το Podemos, που γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 προκειμένου να «μετατρέψει την αγανάκτηση σε πολιτική αλλαγή» και το οποίο καλεί τις «λαϊκές τάξεις» να κινητοποιηθούν έπειτα από χρόνια κρίσης.

«Οι απλοί άνθρωποι πρέπει να βγουν νικητές στις 27», δήλωσε ο Ιγκλέσιας, 36 ετών, υποψήφιος σε εθνικό επίπεδο για να διαδεχθεί τον Δεκέμβριο τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι στην προεδρία της ισπανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Podemos και οι σύμμαχοί τους συγκεντρώνουν τα βέλη τους στον Αρτούρ Μας, ο οποίος δέχεται επιθέσεις για τις «συμφωνίες» του με το κόμμα του Ραχόι στο θέμα του εργατικού δικαίου ή της φορολογίας.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Μας εφάρμοσε στην Καταλονία τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοσθεί στην Ισπανία και δεν έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει τις ψήφους της αριστεράς», σχολιάζει ο αναλυτής Χοάν Μποτέγια, πρύτανης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η αποτυχία του στρατοπέδου του στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου «τον έκανε να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο μιας νίκης των “αγανακτισμένων” στις καταλανικές εκλογές», προσθέτει ο Μποτέγια. Αυτό εξηγεί «τον σχηματισμό ενός περίεργου συνασπισμού που συνενώνει τους αυτονομιστές του κόμματός του, σαφώς δεξιούς και νεο-φιλελεύθερους, με εκείνους σχηματισμών της αριστεράς».

Από την πλευρά του, το Podemos έχει συνασπιστεί με δύο καταλανικούς οικολογικο-κομμουνιστικούς σχηματισμούς, την ICV (Πρωτοβουλία για τους Πρασίνους της Καταλονίας) και την EUIA (Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά). Και σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, τα ψηφοδέλτιά του θα καταλάβουν την τρίτη θέση, ακριβώς μετά τους Ciudadanos, ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα που τάσσεται σαφώς κατά της ανεξαρτησίας.

Το Podemos αντλεί πολλή υποστήριξη από τους «μετανάστες εσωτερικού», όπως οι Ανδαλουσιανοί που ζουν στην Καταλονία και που ήταν πολυπληθείς στη συνάντηση που είχε αυτή την εβδομάδα στη Μογέ ντε Βαγιές, κοντά στη Βαρκελώνη.

Το Podemos και οι σύμμαχοί του καυχώνται ότι το ψηφοδέλτιό τους είναι «το μόνο» που αποδέχεται την αρχή της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία –ακριβώς αυτό που ζητεί ο Αρτούρ Μας από το 2012– ελπίζοντας παράλληλα ότι η περιοχή θα παραμείνει στην Ισπανία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως το Podemos φαίνεται πως προσφέρει έτσι μια έντιμη διέξοδο στο στρατόπεδο του «ναι» και έχει πολλά να κερδίσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης