Δεκάδες κρατούμενοι σε μια ανεπίσημη φυλακή στο Άντεν της Υεμένης, την οποία διαχειρίζονται δυνάμεις που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σταμάτησαν να σιτίζονται για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, επικαλούμενη μαρτυρίες από τις οικογένειες των κρατούμενων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται στη φυλακή της Μπιρ Άχμεντ, ένα στρατόπεδο που ελέγχεται από υεμενίτικη δύναμη που αποκαλείται «Ζώνη Ασφαλείας», η οποία φροντίζει για την ασφάλεια του Άντεν, της μεγάλης πόλης της νότιας Υεμένης.

Η δύναμη αυτή στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια από τις χώρες που συμμετέχει στον αραβικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία ο οποίος πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Οι οικογένειες επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους, την οποία επικαλείται το HRW, ότι οι συγγενείς τους έχουν σταματήσει να σιτίζονται μέχρι να αναγνωριστούν «τα νομικά και ανθρωπιστικά τους δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το HRW, πολλοί άνθρωποι κρατούνται αυθαίρετα στην Υεμένη από τις αντιμαχόμενες πλευρές, κυρίως τους σιίτες αντάρτες Χούτι και τους συμμάχους τους, τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ που ελέγχουν τη Σανάα και το βόρειο τμήμα της χώρας.

«Οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να συμπεριφέρονται στους κρατούμενους με ανθρωπιά, να απελευθερώσουν όσους κρατούνται αυθαίρετα και να φροντίσουν να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους και τα μέλη των οικογενειών τους» τονίζει η ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης