Απόφαση των τουρκικών Αρχών να κατεδαφίσουν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή του Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) στην επαρχία των Μούγλων, αντί να την αναπαλαιώσουν, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

Στην ηλικίας 323 χρόνων εκκλησία (είχε ανεγερθεί το 1788) αναμενόταν να αρχίσουν εργασίες αναπαλαίωσης, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες ως μουσείο. «Η απόφαση να την κατεδαφίσουν έχει προκαλέσει ”σοκ” στους ντόπιους, επειδή θα ευνοούσε τον πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και επειδή θα έχει αρνητικές συνέπειες στο τουρκικό image» δήλωσε ο δήμαρχος του Μποντρούμ, Mehmet Kocadon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι ο ναός έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη ματαίωση της κατεδάφισης, η οποία κατ’ αρχάς είχε γίνει δεκτή το 2003.

Ο ναός λειτουργούσε επί 40 χρόνια ως πολιτιστικό κέντρο, αλλά με απόφαση του Πανεπιστημίου Göktepe, στο οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά, θα κατεδαφιστεί.

Οι υπεύθυνοι του δήμου υπενθυμίζουν ότι οι Οθωμανοί σουλτάνοι Abdulhamid I, Selim III και Abdulmecid έχουν εκδώσει φετφά για την ανακαίνιση του ναού. Το γεγονός και μόνο ότι τρεις σουλτάνοι είχαν εκδώσει διατάγματα για την ανακαίνιση του ναού – υποστηρίζουν οι πολέμιοι της κατεδάφισής του- αποδεικνύει πόσο διαφορετική αξία στις διαφορετικές πολιτιστικές κληρονομιές έδιναν τότε οι Οθωμανοί και σήμερα οι Τούρκοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του ναού δείχνει ότι έχει περάσει πολλές φάσεις. Από ορθόδοξη εκκλησία, είχε κατόπιν μετατραπεί σε αποθήκη, κινηματοθέατρο και εν συνεχεία πάλι αποθήκη για βάρκες.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης