Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής, την Παρασκευή, στην Κένυα ύστερα από επίθεση ενόπλων στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο Κενυάτης οδηγός τους, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι απαγωγές σημειώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων «Νταντάαμπ», κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι πρόκειται για έναν Καναδό, έναν Νορβηγό, έναν Πακιστανό και έναν Φιλιππινέζο, οι οποίοι εργάζονταν για τη ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων» (NRC).

«Δύο οχήματα της αυτοκινητοπομπής δέχτηκαν επίθεση. Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος τραυματίστηκε από τα πυρά ενόπλου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του», σημείωσε ο Philip Ndolo, υπαρχηγός της Αστυνομίας στην περιφέρεια.

«Στις έρευνες εντοπισμού συμμετέχουν και εναέρια μέσα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Elizabeth Rasmussen, η οποία βρισκόταν στο κομβόι, ανέφερε ότι οι ένοπλοι κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα από τα οχήματα, παίρνοντας μαζί τους και τέσσερα μέλη της ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Φωτογραφίζουν μέλη της Αλ Σαμπάμπ

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός φιλοξενεί περισσότερους από 450.000 πρόσφυγες από τη Σομαλία και αρκετά συχνά σημειώνονται απαγωγές πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του απαγωγές ξένων υπηκόων, με τις Αρχές να κατηγορούν μέλη της Αλ Σαμπαμπ πως κρύβονται πίσω από αυτές τις ενέργειες.

Η Σομαλία παραμένει χωρίς κεντρική κυβέρνηση από το 1991, με μαχητές της ένοπλης οργάνωσης να ελέγχουν μεγάλο τμήμα των νότιων περιοχών της χώρας. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της Αλ Σαμπάμπ με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, που υποστηρίζονται από στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και του στρατού της Κένυας, είναι σχεδόν καθημερινές.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για δουλειά της Αλ Σαμπάμπ», σημείωσε επίσης ο Philip Ndolo.

Όπως έγινε γνωστό, το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκαν οι δράστες, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο 30 χλμ. από τον καταυλισμό και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού της Κένυας, Cyrus Oguna, «οι απαγωγείς είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμα στη χώρα».

«Στις έρευνες συμμετέχουν και στρατιωτικά ελικόπτερα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι απαγωγές μελών ΜΚΟ από ενόπλους κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι, με μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού της Κένυας να εισβάλλουν στα εδάφη της Σομαλίας, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της Αφρικανικής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:
Κένυα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των απαχθέντων, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, 15:49
Σομαλία: Με το «δάκτυλο» στη σκανδάλη ο κυβερνητικός στρατός, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 06:05
Προελαύνει ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011, 01:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης