Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, συναντήθηκε με την εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014 αναβλήθηκε για την Ολομέλεια του Ιουνίου μετά από σχετική πρόταση της κας Πίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην ομιλία της, υποστήριξε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, σημειώνοντας ότι για τον σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.


Πίρι – Μποζκίρ υπό το βλέμμα του Κεμάλ

Προειδοποιήσεις από Μποζκίρ για την Έκθεση Προόδου

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε ότι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζήτησε με την κα Πιρί τα τρία στοιχεία, τα οποία «δεν θέλει η Τουρκία να συμπεριληφθούν την Έκθεση»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ένα εξ αυτών, όπως γνωρίζετε, είναι το θέμα των γεγονότων του 1915, για το οποίο προέκυψε μία απόφαση με την οποία τα γεγονότα αυτά χαρακτηρίζονται ως γενοκτονία κατά τρόπο που δεν αξίζει στην Τουρκία και είναι αβάσιμη.

» Αναφέραμε επισήμως ότι η Τουρκία τη θεωρεί ανυπόστατη και όταν η απόφαση αυτή διαβιβάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, ο φάκελος επιστράφηκε χωρίς να ανοιχτεί. Η Τουρκία υποστηρίζει πως πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει ισχύ.

» Εξηγήσαμε στην εισηγήτρια ότι δεν θα πρέπει στην Έκθεση να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στην εν λόγω απόφαση. Εάν η Έκθεση εκδοθεί με μία τέτοια αναφορά, τότε θα είναι ανυπόστατη για εμάς και έτσι για πρώτη φορά μία Έκθεση Προόδου για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα γίνει δεκτή από την Τουρκία και θα θεωρηθεί ανίσχυρη».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και την Τουρκία να αναγνωρίσουν τα γεγονότα που συνέβησαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, ως «γενοκτονία των Αρμενίων».

Η Τουρκία επανειλημμένα απορρίπτει τον χαρακτηρισμό ως «ανυπόστατο» και υποστηρίζει ότι «ένας αριθμός Αρμενίων πέθανε από τις κακουχίες κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς τους σε άλλον τόπο».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά είχε αναγνωρίσει τα γεγονότα εκείνα του 1915, ως «γενοκτονία των Αρμενίων» σε απόφαση που είχε υιοθετήσει το 1987.

Τουρκία και Αρμενία διαφωνούν για όσα είχαν συμβεί κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου 1915-1923, με την Αρμενία να αναφέρει πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εξοντώθηκαν από τους Οθωμανούς, ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα «εμφυλίου πολέμου» και «κακουχιών».
Τα γεγονότα εκείνα του 1915, συνέβησαν διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και όταν ορισμένοι Αρμένιοι πήγαν με το μέρος των Ρώσων και επαναστάτησαν εναντίον των Οθωμανών.

Περί ΡΚΚ

Ο Μποζκίρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η «τρομοκρατική» οργάνωση ΡΚΚ βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, είπε: «Εάν συμπεριληφθεί οποιαδήποτε αναφορά στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, για την αφαίρεση της οργάνωσης αυτής από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι κατά τον ίδιο τρόπο αδύνατο να αποδεχτούμε την Έκθεση αυτή με την εν λόγω αναφορά.

»Τρίτο στοιχείο αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία εάν στην εν λόγω Έκθεση συμπεριληφθεί οποιαδήποτε διατύπωση, με την οποία θα μπορεί να εμποδιστεί η συνέχιση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, ή θα δίνει μία εικόνα η οποία θα προκαλεί την εντύπωση ότι δεν είναι επιθυμητή η προώθηση της σχέσης Τουρκίας-Τελωνειακής Ένωσης ή μπορεί να έχει την έννοια του τερματισμού της οικονομικής συμβολής προς την Τουρκία, είπαμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την εν λόγω Έκθεση».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη, ότι η έκθεση αυτής της χρονιάς για την πρόοδο των διαδικασιών ένταξης, έπρεπε να έχει δημοσιοποιηθεί πριν δύο μήνες και πρόσθεσε: |Η έκθεση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε 420 προτάσεις».

Όπως κατέληξε, «η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τελικά, στις 9 Ιουνίου, ή τις 9 Ιουλίου».

Η Τουρκία αποτελεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, από το 1999. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2005. Στην Τουρκία έχει ζητηθεί να συμφωνήσει σε 35 βασικούς πολιτικούς στόχους, ή κεφάλαια, αφού πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Πηγές: Φιλελεύθερος / Daily Sabah
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης