Η Επιτροπή της Βενετίας (συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) προειδοποίησε το Σάββατο την Πολωνία για τους κινδύνους που απειλούν το Κράτος – Δικαίου λόγω των μεταρρυθμίσεων που παραλύουν το Συνταγματικό Δικαστήριο της ευρωπαϊκής χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Gazetta Wyborcza», η Επιτροπή περιγράφει την Πολωνία ως «χώρα ευρισκόμενη σε κατάσταση συνταγματικής κρίσης», επισημαίνοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του κατά αποτελεσματικό τρόπο, όχι μόνο το Κράτος Δικαίου, αλλά επίσης η Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραφάλ Μπότσενεκ επιβεβαίωσε ότι έλαβε αυτό το έγγραφο, επιμένοντας όμως στο γεγονός πως «η Επιτροπή της Βενετίας δεν έχει ακόμη λάβει την τελική της απόφαση». Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η τελική μορφή της έκθεσης θα υιοθετηθεί στις 11 ή στις 12 Μαρτίου.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας επισκέφθηκε τη Βαρσοβία στις αρχές του Φεβρουαρίου για να ερευνήσει, κατόπιν αιτήματος της πολωνικής κυβέρνησης, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης