Την πρώτη του ομιλία από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία, διαδεχόμενος τον πατέρα του, έδωσε ο νέος ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong-Un. Η ομιλία του μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης με την ευκαιρία μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης η οποία εντάσσεται στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), Kim ll-sung (15 Απριλίου 1912).

Φορώντας μαύρο κοστούμι, τύπου Mao, εκφώνησε την ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων στρατιωτικών στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, δύο ημέρες μετά την ταπεινωτική συντριβή ενός πυραύλου ο οποίος θα μετέφερε στο Διάστημα έναν μετεωρολογικό δορυφόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να εκφράσω τους χαιρετισμούς μου στους συμπατριώτες μας της Ν. Κορέας που θέλουν την επανένωση της Κορεατικής και την ευημερία των εθνών. Εμπρός για την τελική μας νίκη!», τόνισε μεταξύ άλλων, την ίδια στιγμή που οι στρατιώτες φώναζαν αδιάκοπα «Μανσάι» (Ζήτω).

«Ο Kim Jong-un εξέφρασε τον σεβασμό του, αποδίδοντας την ύψιστη τιμή στους σπουδαίους συντρόφους, Kim ll-sung και Kim Jong-il στη διάρκεια της ομιλίας του», ανέφερε μεταξύ άλλων η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κέντρο των εκδηλώσεων είναι το εθνικό στάδιο στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας, σε κεντρικά σημεία του οποίου έχουν αναρτηθεί μεγάλα πορτραίτα του ιδρυτή της ΛΔΚ. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, το γήπεδο είναι ασφυκτικά γεμάτο, με τις Αρχές να επιδιώκουν να απορροφήσουν ενδεχόμενους «κραδασμούς» από την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το κύρος της Β. Κορέας έχει πληγεί σημαντικά από αυτή την αποτυχία καθώς η μετάδοση πλάνων από το διαστημικό κέντρο Τονγκτσάνγκ-ρι εντασσόταν σε μια πολιτική προπαγάνδας του καθεστώτος προκειμένου να προωθήσει τα οπλικά του συστήματα.

«Αυτή η εκτόξευση ήταν εν μέρει μια προπαγανδιστική προσπάθεια. Αποτελούσε μια ευκαιρία για τη Β. Κορέα να παρουσιάσει τα οπλικά της συστήματα σε πιθανούς αγοραστές. Η αποτυχία της θα κάνει αυτούς τους δυνητικούς πελάτες να το σκεφτούν δύο φορές πριν να αγοράσουν οτιδήποτε. Αυτή η αποτυχία θα έχει συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας», είχε αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, λίγο μετά την είδηση πως ο πύραυλος συνετρίβη στην Κίτρινη Θάλασσα νότια της Κορεατικής.

Νέα αγάλματα για τη δυναστεία των Kim

Εν τω μεταξύ μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια δύο γιγάντιων αγαλμάτων μπροστά από το μαυσωλείο Κουμσουσάν στην πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ.

Τα αγάλματα είναι προτομές των Kim II-sung και Kim Jong-il. Το παρόν στην ειδική τελετή έδωσε και ο νεαρός ηγέτης της B. Κορέας, Kim Jong-un.

Διαβάστε επίσης:
Προσεχώς… προβλήματα για το καθεστώς στη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, 06:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης