Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης είχαν το τελευταίο διάστημα ξεχωριστές συζητήσεις με τρεις ξένους διαμεσολαβητές στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Ένωσης των Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur), ανακοίνωσε ο οργανισμός χθες.

Σε μια προσπάθεια να θέσουν το πλαίσιο ενός διαλόγου που θα επέτρεπε να βγει η χώρα από τη σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει, οι δύο πλευρές είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντες, και τον πρόεδρο του Παναμά, Μαρτίν Τορίχος, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της Unasur.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από πρόσκληση της Unasur, οι κκ. Θαπατέρο, Φερνάντες και Τορίχος είχαν συναντήσεις για να διερευνήσουν το πλαίσιο της δρομολόγησης ενός εθνικού διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης, η οποία εκπροσωπείται από τα κόμματα της Στρογγυλής Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενότητας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με αυτές τις συναντήσεις διαπιστώθηκε «πως υπάρχει βούληση για διάλογο από τις δύο πλευρές», ανέφερε η Unasur, η οποία πρότεινε τη διεξαγωγή νέων συζητήσεων «για να καταρτιστεί ημερήσια διάταξη που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των δύο πλευρών και μια μέθοδος για τον εθνικό διάλογο».

Είχαν προηγηθεί συζητήσεις στο Καράκας του κ. Θαπατέρο και των δύο νοτιαμερικανών προέδρων με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να δρομολογηθεί ένας εθνικός διάλογος απέναντι στη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), επιθυμεί τη διενέργεια ενός ακυρωτικού δημοψηφίσματος κατά του Μαδούρο, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Βενεζουέλας επιθυμούν ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης