Καθώς εκατομμύρια παρακολουθούσαν τις προσπάθειες να διασωθούν 18 παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στο Καραμάν, ελπίζοντας σε ένα θαύμα, το ταξίδι 150 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά που διέσχισαν την Τουρκία για να ενισχύσουν τους συναγωνιστές τους στη συριακή πόλη Κομπανί πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τα τουρκικά Μέσα. Εκτός από μερικές εκατοντάδες Κούρδους της Τουρκίας που τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Αυτοκινητοπομπή  400 οχημάτων των Πεσμεργκά που μετέφεραν πολεμοφόδια για τους υπερασπιστές του Κομπανί, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, πέρασε τον μεθοριακό σταθμό HabuΗ αυτοκινητοπομπή των 400 οχημάτων των Πεσμεργκά που μετέφεραν πολεμοφόδια για τους υπερασπιστές του Κομπανί, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, πέρασε τον μεθοριακό σταθμό Habur, όπου έγινε δεκτή από ομάδες Κούρδων της Τουρκίας που έσειαν τουρκικές, κουρδικές και ιρακινές σημαίες.

Οι πανηγυρισμοί συνεχίζονταν, καθώς η αυτοκινητοπομπή διέσχιζε πόλεις και χωριά της νοτιοανατολικής Τουρκίας (όπου κατοικεί μεγάλη πλειονότητα Κούρδων) που ήταν σημαιοστολισμένα ακόμη και με τα σύμβολα του απαγορευμένου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Ανάμεσα στο πλήθος διέκρινες κάποιους που κρατούσαν φωτογραφίες του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλά Οτζαλάν.

Η δίοδος των Πεσμεργκά έγινε έπειτα από συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, που έτσι δεν χρειάζεται να αναμειχθεί άμεσα στην πολιορκία της συριακής πόλης Κομπανί από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε (IΧΙΛ) εδώ και πλέον του ενός μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση στις αρχές του μήνα εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να επιτρέψει να περάσουν μέσα από τουρκικό έδαφος ξένα στρατεύματα και η αυτοκινητοπομπή των Πεσμεργκά αποτελεί την πρώτη ένδειξη της εφαρμογής της απόφασης.

Οι Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία έχουν συνδέσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπερασπιστές στο Κομπανί με την ειρηνευτική διαδικασία της Τουρκίας με τους αντάρτες του ΡΚΚ που απειλεί να αναζωπυρώσει τις μάχες.

Έτσι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών Μέσων, «είναι κατανοητός ο ενθουσιασμός των Κούρδων της Τουρκίας». Η εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, στην εδραίωση της οποίας συνέβαλε και ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Οτζαλάν, κινδύνευσε να ακυρωθεί από τις βίαιες συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία (στις 6-7 Οκτωβρίου), κατά τις οποίες περισσότεροι από 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί. Οι Κούρδοι διαμαρτύρονταν για την απραξία των τουρκικών Αρχών σε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου οι Κούρδοι υπερασπιστές του Κομπανί περνούσαν δύσκολες ώρες από τους εξτρεμιστές πολιορκητές του ΙΧΙΛ.

Πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία είχαν επιφέρει και οι φόνοι τριών μαχητικών στελεχών του PKK στο Καρς καθώς και οι δολοφονίες τριών Τούρκων στρατιωτών στην Yüksekova την περασμένη εβδομάδα. Μετά την κηδεία των τριών στρατιωτών είχαν γίνει μαχητικές διαδηλώσεις εναντίον του ΡΚΚ και της ειρηνευτικής διαδικασίας από Τούρκους εθνικιστές.

Την ένταση επιτείνουν ανακοινώσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων -«Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος» (HDP), «Κοινωνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου» (HDK), «Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών» (DBP)-, τα οποία καλούν σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου.

«Καλούμε τους ανθρώπους μας να βγουν στους δρόμους την 1η Νοεμβρίου μαζί με όλον τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης στους υπερασπιστές του Κομπανί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ειρηνευτική διαδικασία, που είχε τερματίσει αιματηρές μάχες 30 χρόνων, εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο δρόμο και απαιτεί «ντελικάτους σχεδιασμούς από την τουρκική κυβέρνηση, ώστε να μην ενοχληθούν όσοι υπεραμύνονται του δίκιου τους κι από τις δύο πλευρές», τονίζει σχολιογράφος της «Hürriyet».

Ήδη επισημαίνεται πως υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην ειρηνευτική διαδικασία από τους Τούρκους εθνικιστές που επικαλούνται την «ενθουσιώδη υποδοχή ξένων στρατιωτών από Κούρδους», ως «ολοκληρωτική υποταγή της κυβέρνησης στο ΡΚΚ και τον Οτζαλάν».

Δύο φάλαγγες Ιρακινών Κούρδων Πεσμεργκά, σήμερα, διευκολύνονταν από Τούρκους αστυνομικούς, ώστε να προωθηθούν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και να τα περάσουν για να ενισχύσουν τους υπερασπιστές του Κομπανί.

Η φάλαγγα των Πεσμεργκά μετέφερε μεταξύ άλλων ελαφρά πυροβόλα και εισήλθε από το Ιράκ με κατεύθυνση την τουρκική πολη Suruç, αλλά για πολλούς παρατηρητές η διαδρομή διά μέσου της Τουρκίας προς τα σύνορα με τη Συρία γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Στα τουρκο-συριακά σύνορα θα ενωθούν με άλλη ομάδα Πεσμεργκά που έφθασαν στην τουρκική πόλη Şanlıurfa αεροπορικώς, τα ξημερώματα, απ’ όπου οδηγήθηκαν στο Suruç περιμένοντας τους συντρόφους τους.

Εκεί περιμένουν στο προαύλιο μεγάλων αποθηκών, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία, τα οποία φυλάσσονται από μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Στο σημείο αυτό δεν επιτρέπεται ούτε στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν.

Η αυτοκινητοπομπή των Πεσμεργκά χρειάστηκε 24 ώρες για να διασχίσει τη διαδρομή 400 χιλιομέτρων από τα ιρακινά σύνορα στο Suruç.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ένα απόσπασμα των αντικυβερνητικών Σύρων ανταρτών (FSA) εισήλθε στο Κομπανί νωρίς χθες το πρωί, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι τζιχαντιστές τελικά θα χάσουν τη μάχη από εκεί που όλοι προέβλεπαν ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια τους.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πρώτα 40 οχήματα των Πεσμεργκά έφθασαν στο Κομπανί.

Δείτε video από το ταξίδι των μαχητών Πεσμεργκά που διέσχισαν την Τουρκία για να ενισχύσουν τους συναγωνιστές τους στη συριακή πόλη Κομπανί…

 
Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com/ AA Photo
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης