Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) αναμένεται να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2013, μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής η δημόσια τηλεόραση στη Νορβηγία.

Όπως κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ ανακοινώνει το όνομα του ή των βραβευθέντων στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα,12.00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ στο Οσλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το οποίο επικαλούμενο ρεπορτάζ του νορβηγικού καναλιού NRK ανέφερε ήδη πως το βραβείο απονέμεται στον ΟΑΧΑ. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, κυρίως λόγω της κρίσης στη Συρία και των αποκαλύψεων για τη χρήση χημικών όπλων στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας Bashar al-Assad και του κυβερνητικού στρατού. Ο ΟΑΧΑ έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο της επίβλεψης της διάλυσης του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Assad, ύστερα από την ιστορική συμφωνία Μόσχας και Ουάσινγκτον, η οποία επικυρώθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Η δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας θεωρείται αξιόπιστη πηγή ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων. Το 2012 ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης