Ο ένας από τους δύο Αμερικανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη προκειμένου να αφοπλίσουν τον Μαροκινό ένοπλο, που σκόρπισε τον τρόμο σε τρένο (δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι) είναι ελληνικής καταγωγής. Στις ΗΠΑ τα μεγαλύτερα δίκτυα φιλοξενούν αφιερώματα σε αυτόν και την οικογένειά του, ενώ δέχτηκε και τα συγχαρητήρια του προέδρου Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 22χρονος Άλεξ Σκαρλάτος από το Όρεγκον υπηρετεί στην Αμερικανική Εθνοφρουρά και όπως δήλωσε, μαζί με τον φίλο του Σπένσερ, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αφοπλίσουν τον οπλισμένο άνδρα. Αν δεν τα κατάφερναν, τότε σίγουρα θα δημιουργούνταν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, δεδομένου ότι ο 26χρονος Μαροκινός ήταν βαριά οπλισμένος και δεν δίστασε να ανοίξει πυρ μέσα στα βαγόνια, τραυματίζοντας με σφαίρες τρεις ανθρώπους, ευτυχώς ελαφρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πεζοναύτες εκτός υπηρεσίας και οι επιβάτες έδεσαν όπως μπορούσαν τον ένοπλο, μέχρι να τον αναλάβουν οι γαλλικές αρχές. Νωρίτερα ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, η άμεση επέμβαση όμως των τριών ανδρών τον έθεσε εκτός μάχης.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης:

 «Η αδρεναλίνη έφτασε στα ύψη, δεν είχα χρόνο να σκεφτώ. Τον αφοπλίσαμε αμέσως μόλις αντιληφθήκαμε τι συμβαίνει», δήλωσε ο Σκαρλάτος, ο οποίος είναι άρτια εκπαιδευμένος στα όπλα και στη μάχη σώμα με σώμα. Στη Γαλλία βρισκόταν για διακοπές, προερχόμενος από το Αφγανιστάν όπου υπηρετεί το τελευταίο διάστημα.

Ακραίος ισλαμιστής

Από τις σφαίρες του ενόπλου, ο οποίος σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία είναι γνωστός για τις ακραίες ισλαμικές απόψεις του, τραυματίστηκε και ο πεζοναύτης Spencer Stone, που συνέβαλε στη σύλληψή του.

Το τρένο Thalys πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι και οι αρχές συνέλαβαν τον ένοπλο στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς (βόρεια Γαλλία), αφού τον είχαν ακινητοποιήσει οι επιβάτες. Οι αστυνομικοί εξήραν το θάρρος και την αποτελεσματικότητα των πεζοναυτών.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής. Η εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) ανέφερε ότι ο άνδρας έφερε αιχμηρά αντικείμενα και πυροβόλα όπλα.

Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός του ήταν η ληστεία και πιθανότατα η ομηρία, όμως οι γαλλικές αρχές τον κατατάσσουν ως επικίνδυνο και φανατικό ισλαμιστή, πιθανόν συμπαθούντα του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν πολύ προβληματισμένες για τη νέα επίθεση από ακραίο ισλαμιστή στο έδαφός της και εξετάζεται η λήψη μέτρων ασφαλείας και στους σιδηροδρόμους.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης