Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα στην Πνομ Πενχ με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, και τόνισε πως Ουάσινγκτον και Πεκίνο πρέπει να συνεργαστούν, για να «θέσουν σαφείς κανόνες» για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Καμπότζη, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Νοτιανατολική Ασία. «Έχω δεσμευτεί να συνεργαστώ με την Κίνα και την Ασία» τόνισε ο Ομπάμα συνομιλώντας με τον Τζιαμπάο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν «ειδική ευθύνη» να ηγηθούν της πορείας προς μια βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της συνάντησής τους, κατά την οποία δεν επιτράπηκε η παρουσία μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Ασία και υπογράμμισε τη σημασία της σύσφιγξης των διμερών σχέσεων. «Με δεδομένη την επιδείνωση της ασφάλειας στην Ανατολική Ασία, η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία» τόνισε ο Νόντα και χαιρέτισε την αμερικανική πολιτική που στρέφεται πλέον περισσότερο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ομπάμα σκοπεύει να στρέψει στοχευμένα ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής του πολιτικής προς την Ασία, μια πρωτοβουλία που άρχισε στη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Παράλληλα, ο ίδιος επανέλαβε το πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ και επέμεινε στην ανάγκη στενότερης εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, ειδικά στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης