Στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως και αφορούν το φαινόμενο της παράνομης λαθροθηρίας με θύματα ελέφαντες στην Αφρική.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES) μόνο το έτος 2013, 20.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν από κυνηγούς. Στην έκθεση της CITESPOY που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, επισημαίνεται ότι τα διεθνή μέτρα προστασίας δεν κατάφεραν να μειώσουν την λαθροθηρία του αφρικανικού ελέφαντα με αποτέλεσμα τα στοιχεία του 2013 να είναι παρόμοια με αυτά του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας της CITES Τζον Σκάνλον η επιβίωση των αφρικανικών ελεφάντων εξακολουθεί να απειλείται άμεσα από τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας τους για το ελεφαντόδοντό τους, ενώ επισήμανε ότι ο αριθμός των ελεφάντων που σκοτώνεται παράνομα ξεπερνάει τον αριθμό αύξησής τους.
Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι η ανοδική τάση στην λαθροθηρία ελεφάντων σταμάτησε το 2011. Εξάλλου για πρώτη φορά πέρυσι κατασχέθηκε περισσότερο ελεφαντόδοντο στην Αφρική απ’ό,τι σε χώρες προορισμού του στην Ασία.

Η πλειονότητα των κατασχέσεων έγινε στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Η CITES είχε συστήσει πέρυσι στις τρεις αυτές σημαντικές χώρες προέλευσης ελεφαντόδοντου να εντείνουν την δράση τους για την προστασία των ελεφάντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η Οργάνωση αυτή κάλεσε τις κύριες χώρες διέλευσης και πώλησης του ελεφαντόδοντου, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, να εντείνουν και αυτές τον αγώνα κατά του εμπορίου του.

Ακόμη στην έκθεση τη, η CITES επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για μια αύξηση της λαθροθηρίας ελεφάντων της Ασίας, αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία από τις ασιατικές χώρες.
Τέλος η οργάνωση αναφέρει ακόμη μια απειλή για τους ασιατικούς ελέφαντες και αυτή είναι το αυξανόμενο εμπόριο άγριων ασιατικών ελεφάντων για τα κινεζικά τσίρκα και την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης