Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, επιβεβαίωσε ότι λίγο μετά τις 10.00 ώρα Ελλάδας ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάληψης του ιστιοφόρου σκάφους «Estelle» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και εκείνη την στιγμή βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί δηλώνουν πως δεν αντιμετώπισαν αντίσταση και πως το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν δύο Έλληνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπρόσωποι Κοινοβουλίων και πολιτικών οργανώσεων από διάφορες χώρες του κόσμου, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της κίνησης «Ένα πλοίο για τη Γάζα» Μιμίκα Κριτσανίδου επιβεβαίωσε την επιχείρηση των ισραηλινών αρχών και την κατάληψη του ιστιοφόρου «Estelle».

Όπως δήλωσε, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ «το Φινλανδικό πλοίο «Estelle», στο οποίο επιβαίνουν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς τη χρήση βίας από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν» κατέληξε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Aρχές, το ναυτικό του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο του σκάφους, για να αποτρέψει την παραβίαση του αποκλεισμού της Γάζας και επειδή οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν να εκφορτώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν σε ισραηλινό λιμάνι τους συνέλαβαν.



(Φωτογραφία του Estelle που δημοσιεύθηκε στο twitter από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις)

Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το «Estelle» έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς, ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί. Ενώ, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το καράβι οδηγείται προς το λιμάνι του Ασντότ.

Την αποστολή του «Estelle» έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και της ΔΗΜΑΡ, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές.

Το χρονικό της επίθεσης

«Το Estelle δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή, μόλις έλαβα μήνυμα από τους επιβαίνοντες στο πλοίο μέσω τηλεφώνου» δήλωσε η Βικτόρια Στραντ εκπρόσωπος του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία» με έδρα τη Στοκχόλμη. «(Οι επιβάτες) μας είχαν πει νωρίτερα ότι τους ακολουθούσαν (ισραηλινά) πολεμικά πλοία» διευκρίνισε η Στραντ.

Στο ιστιοφόρο επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη (εν πλω στα διεθνή ύδατα, 12 μίλια νότια της Κρήτης) πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας.

Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.

Ο James Manly, πρώην βουλευτής, απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των επιβαινόντων στο «Estelle»:

Το πλοίο μεταφέρει:
– 2 ελαιόδενδρα
– 41 τόνους τσιμέντο
– αναπηρικά καροτσάκια
– ιατρικό εξοπλισμό
– παιδικά βιβλία
– παιχνίδια
– 300 μπάλες ποδοσφαίου
– μουσικά όργανα
– θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

Επίσης, μεταφέρει μια άγκυρα καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (VHF Radio) που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της Κιβωτού της Γάζας.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ρένα Δούρου, Μαρία Μπόλαρη και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κώστα Ήσυχο, μετέβη στην πρεσβεία του Ισραήλ, προκειμένου να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για την κατάληψη του «Estelle» και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των επιβατών και τον απεγκλωβισμό του πλοίου.

Από την ισραηλινή πρεσβεία, δεν υπήρχε κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να παραλάβει το διάβημα, επομένως το θυροκόλλησαν.

Αμέσως μετά οι πληροφορίες, ήθελαν την αντιπροσωπεία να μεταβαίνει στο υπ. Εξωτερικών για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Ομόφωνο ψήφισμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

«Το ιστιοφόρο “Estelle” μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στην αποκλεισμένη Γάζα και το λαό της. Στο πλοίο επιβαίνουν δυο Έλληνες βουλευτές μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Ευ. Διαμαντόπουλος, Δ. Κοδέλας), ανάμεσα σε άλλες διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, βουλευτές, δημάρχους και ακτιβιστές της ειρήνης. Το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία και τώρα οδηγείται στο λιμάνι του Ashdot.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επιλογή της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάσει κατάφορα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης σκάφους σε διεθνή ύδατα και την απαγόρευση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σήμερα κιόλας να καταγγείλει την παράνομη επίθεση στο πλοίο “Εstelle” και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ενέργειες σε πολιτικό, κινηματικό, κοινοβουλευτικό και ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο η ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και η αλληλεγγύη να είναι οι τελικοί νικητές σε όλους τους λαούς της περιοχής».

Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ιστιοφόρο «Estelle» στην έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

«Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την εισήγηση για τα θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης που πλέει τούτες τις ώρες στα ήρεμα και ζεστά νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατευθύνεται σε ένα φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι, στο λιμάνι της Γάζας.

Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας. Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα.

Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών έχουν ισχυρά όπλα. Ας γνωρίζουν, όμως, και αυτοί ότι πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών. Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας».

Παρατίθεται η καταγγελία της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»:


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”
Νοταρά 6, Εξάρχεια
Τηλ. 210-3800933
www.shiptogaza.gr

Θέμα: Επίθεση στο ιστιοφόρο Estelle σε διεθνή ύδατα

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2012 – 14:00

Λίγο μετά τις 11:15 το πρωί και καθώς το Estelle έπλεε σε διεθνή ύδατα 17 ναυτικά μίλια βόρεια του Al Arish της Αιγύπτου και 30 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του ιστιοφόρου, πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού περικύκλωσαν το σκάφος και λίγο αργότερα ταχύπλοα με μασκοφόρους στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο ESTELLE. Από τις 11:40, οπότε και υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Dror Feiler, κάθε επικοινωνία είναι αδύνατη και έχει διακοπει. Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι το Estelle αυτή τη στιγμή ρυμουλκείται προς το Ashdod και αναμένεται να φθάσει στις 4 μμ τοπική ώρα. Η ελληνική πρεσβεία εκεί έχει ενημερωθεί και εκπρόσωπος της μετακινείται στο Ashdod.

Η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την παράνομη ισραηλινή επίθεση και κατάληψη του ESTELLE στα διεθνή ύδατα, όπου για άλλη μια φορά το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως τραμπούκου και χωροφύλακα της περιοχής. Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από 8 χώρες, που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ.

Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 30 άτομα, εκ των οποίων 5 Έλληνες:

  • Βασίλης Διαμαντόπουλος (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
  • Δημήτρης Κοδέλας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
  • Βαγγέλης Πισσίας (συντονιστής αποστολής)
  • Λουκάς Σταμέλλος (μέλος Γραμματείας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”)
  • Μιχάλης Τικτόπουλος (μέλος Γραμματείας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”)


Συνολικά 5 ενεργά μέλη εθνικών Κοινοβουλίων επιβαίνουν στο Estelle (Ελλάδα (2), Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία) καθώς και ένα τέως μέλος του Καναδικού κοινοβουλίου.

Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Την επίθεση στο Estelle καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι- Πράσινοι. Παρατίθεται η ανακοίνωση:

KΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕSTELLE
H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η ανθρωπιστική ειρηνιστική αποστολή του Estelle δεν κατόρθωσε να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας. Δεν απάλυνε με την παρουσία του αυτό το έγκλημα που χρόνια τώρα συντελείται σε βάρος των ανθρώπων που έτυχε να ζουν σε αυτή την βασανισμένη περιοχή της Μεσογείου.

Γιατί σήμερα το πρωί οι πειρατές της Μεσογείου κούρσεψαν και απήγαγαν σε διεθνή ύδατα: N31 E3326 45, αγνοώντας και πάλι τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας. Για άλλη μια φορά κατά την συνήθη πρακτική το πλοίο και επιβαίνοντες είναι στα χέρια της κατά συρροή παρανομούσας εγκληματικά κυβέρνησης του Ισραήλ.

Οι Οικολογοι Πράσινοι ελπίζουμε να μην υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες» της παράνομης αυτής επιχείρησης. Ζητάμε από το υπουργείο εξωτερικών να μην παριστάνει πλέον τον Πόντιο Πιλάτο αφήνοντας ακάλυπτους έλληνες πολίτες στην αυθαιρεσία και στην παρανομία. Ο υπουργός οφείλει να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση των παράνομα απαχθέντων ακτιβιστών και παράλληλα, έστω και τώρα, να ενεργήσει για την ασφάλεια των ανθρώπων που συνεχίζουν να σώζουν την αξιοπρέπεια μας.
Ζητάμε από την επίσημη διεθνή κοινότητα να σπάσει την σιωπή και να ακούσει το ηχηρό ανθρωπιστικό μήνυμα της αποστολής για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ζητάμε να πάρει θέση και να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γωνιά της γης
.

Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες επιβαίνοντες

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι επιβάτες του σκάφους «Εstelle», με σημαία Φινλανδίας, την πορεία του οποίου ανέκοψε το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ την ώρα που έπλεε προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία απέτρεπε στους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν στην αποστολή προς τη Γάζα.

(To ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Κύπρου για τους Έλληνες επιβαίνοντες στο Estelle)

Το Ισραήλ συνεχίζει τις αδικίες σε βάρος των Παλαιστίνιων, δηλώνει ο καθηγητής Νόαμ Τσόμσκι

Η επίσημη ιστοσελίδα του φινλανδικού πλοίου Estelle που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS).

Ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, δήλωσε ότι η αναχαίτιση του πλοίου δείχνει ότι «το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Ο 83χρονος καθηγητής έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη από την Αίγυπτο, με σκοπό να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

«Πρόκληση» χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου την απόπειρα του Estelle να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την αναχαίτιση του φινλανδικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές –μεταξύ των οποίων και πέντε Ευρωπαίοι βουλευτές– εμποδίζοντάς το να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την αποστολή του πλοίου «πρόκληση». «Ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αν ανησυχούσαν πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κατευθύνονταν στη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού βεβαίωσε ότι το πλοίο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. «Οι επιβάτες δεν προέβαλαν αντίσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο στρατός υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επιχείρηση στο Estelle ελήφθη επειδή «όλες οι προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών, με στόχο να μεταπειστεί το πλήρωμα» και να μην κατευθυνθεί στη Γάζα «αποδείχτηκαν μάταιες».

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι «η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Έφτασε στο λιμάνι του Ασντόντ το  Estelle

Το φινλανδικό ιστιοφόρο Estelle έφτασε αργά το απόγευμα στο λιμάνι Ασντόντ, στα νότια του Τελι Αβίβ, όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πλοίο είχε ναυλωθεί από το σουηδικό κίνημα «Ένα πλοίο για τη Γάζα Σουηδίας» με σκοπό να μεταφέρει διάφορα είδη, όπως τσιμένο, ιατρικό εξοπλισμό, βιβλία και μουσικά όργανα, στη Λωρίδα της Γάζας σπάζοντας τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.

Οι ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Estelle αναμένεται να παραδοθούν στην αστυνομία και κατόπιν στην υπηρεσία μετανάστευσης του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Δήλωση του συντονιστή της αποστολής Estelle, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012, 19:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης