Την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) στο Μάλι, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το εκστρατευτικό σώμα θα έχει ως κύρια αποστολή του την ενίσχυση του κυβερνητικού στρατού στην προσπάθεια του για εκ νέου κατάληψη εδαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τα οποία έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο ισλαμικών οργανώσεων που φέρονται να διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η συγκεκριμένη απόφαση εγκρίθηκε και από τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση χωρών στη λεγόμενη περιοχή του Σαχέλ στο δυτικό τμήμα της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πραξικόπημα στις 22 Μαρτίου, που οδήγησε στη βίαιη απομάκρυνση από την εξουσία του τότε προέδρου Amadou Toumani Toure, μαχητές Τουαρέγκ και μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν προχώρησαν στην κατάληψη του Βορρά στο Μάλι, κηρύσσοντας παράλληλα μονομερώς την ανεξαρτησία του Αζαουάντ. Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας, με τους αντικαθεστωτικούς ωστόσο να απαντούν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα τους για την ανεξαρτησία του βόρειου τμήματος της χώρας.

Η είδηση της αποστολής στρατευμάτων στο Μάλι έγινε γνωστή λίγες μόνο ημέρες μετά τη σύλληψη και την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, Cheikh Modibo Diarra, θερμού υποστηρικτή μιας ξένης επέμβασης στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Νέος πρωθυπουργός στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, 00:46

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης