Έντονη ήταν η αντίδραση της Ρουμανίας στην απόφαση της Ουγγαρίας να ανεγείρει έναν φράκτη για την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών στα σύνορα των δύο χωρών, μια απόφαση που ανακοίνωσε η Βουδαπέστη την Τρίτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας θεωρεί ότι η ανέγερση ενός φράκτη ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στρατηγικοί εταίροι δεν αποτελεί ορθή χειρονομία από πολιτική άποψη και δεν συμμορφώνεται προς το ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η ρουμανική διπλωματία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ουγγρική πλευρά ενημερώθηκε για τη θέση αυτή» του Βουκουρεστίου, προστίθεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας διευκρινίζει ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Ουγγαρίας «λίγο πριν δημοσιοποιηθούν».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Πέτερ Σιγιάρτο, είχε ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αρχίσει «προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη» στα σύνορα Ουγγαρίας- Ρουμανίας στην περίπτωση που «η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, «αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο δεδομένου ότι οι διακινητές μπορεί να αλλάξουν πορεία λόγω του υπάρχοντος φράκτη στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας».

Η Ρουμανία, η οποία δεν είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από τη μεταναστευτική κρίση, αντίθετα με την Ουγγαρία, που έχει μετατραπεί σε κύρια χώρα διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης