Ο θάνατος ενός εφήβου στο Κιργιστάν από βουβωνική πανώλη, αλλά και τα συμπτώματα της νόσου που παρουσίασαν άλλοι τρεις άνθρωποι στο χωριό Ίτσκε Ζεργκέζ, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες και τις υγειονομικές υπηρεσίας της χώρας, αλλά και των γειτονικών κρατών.

Προς το παρόν δεν είναι σίγουρος ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας στον 15χρονο Τεμιμπρέκ Ισακούνοφ, ωστόσο οι επικρατέστερες εκδοχές είναι δύο. Η μία εξ αυτών τον θέλει να τσιμπήθηκε από ψύλλο, ενώ η άλλη αναφέρει ότι το τελευταίο γεύμα που έφαγε ο νεαρός προτού αρρωστήσει ήταν ένα πιάτο ψημένης μαρμότας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι άλλοι τρεις συγχωριανοί του άτυχου 15χρονου παρουσίασαν αντίστοιχα συμπτώματα σήμανε συναγερμό στις Αρχές, οι οποίες έθεσαν σε καραντίνα 105 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με τον Ισακούνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκε ο νεαρός τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ περίπου 2.000 άτομα υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικά τεστ, για να διαπιστωθεί εάν είχαν προσβληθεί από τη βουβωνική πανώλη. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο «Guardian», το Καζακστάν που συνορεύει με τη χώρα έσπευσε ήδη να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με το Κιργιστάν.

Η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «πανούκλα», είναι η αιτία για τον θάνατο περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα, ενώ η εμφάνισή της προκαλεί ανησυχία, καθώς τα κρούσματά της έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μερικές αντιμετωπίσιμες περιπτώσεις σε χώρες της Αφρικής, ενώ το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό εκτός της Αφρικής ήταν πριν από 30 χρόνια, πάλι στο Κιργιστάν.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης