Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τον πρεσβευτή τους στη Βαγδάτη για «διαβουλεύσεις» λόγω των σοβαρών εξελίξεων στο Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλαν την πολιτική που ακολουθεί ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, την οποία χαρακτηρίζουν «σεχταριστική».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για την πολιτικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ιράκ απέναντι «σε σημαντικό μέρος του ιρακινού λαού», αναφερόμενο στη σουνιτική μειονότητα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Σαουδική Αραβία, που κατηγορεί ανοιχτά τον πρωθυπουργό του Ιράκ ότι οδηγεί τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου λόγω της πολιτικής αποκλεισμού των σουνιτών. Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει μάλιστα την Δευτέρα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ.

Καταγγέλλοντας με τον εντονότερο τρόπο «το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) καθώς και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν στο Ιράκ, τα Εμιράτα εξέφρασαν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «η έξοδος από αυτό το αιματοβαμμένο τούνελ δεν μπορεί να περνά από τη συνέχιση της πολιτικής του αποκλεισμού», αλλά από «το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την οποία δεν θα αποκλείεται καμία συνιστώσα του αδελφού ιρακινού λαού και η οποία θα εργαστεί για την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης