Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 04.12 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 113 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μάντελεϊ και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.. Εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών ανάφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για πέντε αγνοούμενους εργάτες οι οποίοι βρέθηκαν μέσα στον ποταμό Αγιεγιαουάντι όταν κατέρρευσε τμήμα μεταλλικής γέφυρας υπό κατασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ακολούθησαν δύο δυνατοί μετασεισμοί 5 και 5,1R μέσα στις επόμενες δύο ώρες.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός από τους κατοίκους στο δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας (μετά την οικονομική πρωτεύουσα Γιανγκόν), χωρίς ωστόσο να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω νιώσει τέτοιο σεισμό. Άκουσα ένα δυνατό βουητό και ύστερα από λίγο τα φώτα έσβησα», ανέφερε κάτοικος στο Μάντελεϊ. Η Μιανμάρ έχει κατά καιρούς πληγεί από σεισμούς. Τον Μάρτιο του 2011, σεισμός μεγέθους 7R στην πολιτεία Σχαν, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και το Λάος, άφησε πίσω του 74 νεκρούς.

Στις 18 Νοεμβρίου ο Barack Obama θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα σε μια ιστορική συγκυρία καθώς γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. που προχωρεί σε μια τέτοια ενέργεια. Η παρουσία του στρατού στην εξουσία είχε προκαλέσει για δεκαετίες την οικονομική και πολιτική απομόνωση της Μιανμάρ (Βιρμανίας) σε διεθνές επίπεδο. Τον Μάρτιο του 2011 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παράδοση της εξουσίας σε μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να «τρέχει» τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα μέχρι τις προεδρικές του 2015.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης