Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση του Σαββάτου στο ΛονδίνοΗ τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 48, με τους 21 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμα 36 άνθρωποι. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω του φιλικού προς τους τζιχαντιστές πρακτορείου ειδήσεων Amaq.

«Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από τις βρετανικές Αρχές για την ανάληψη ευθύνης από το ISIS. 

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους

Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές

Για τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Λονδίνο πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές. Χρησιμοποιώντας ανώνυμους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της τζιχάντ δημοσιεύουν φωτογραφίες και καλούν για νέες επιθέσεις κατά Ευρωπαίων πολιτικών κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα μηνύματα αναφέρουν ότι «έρχονται οι μαύρες ημέρες που σας είχαμε υποσχεθεί», χαρακτηρίζοντας επίσης ως «σταυροφόρους» τους Ευρωπαίους πολίτες, καλώντας άλλους επίδοξους φονιάδες να συνεχίσουν την τζιχάντ στην Ευρώπη στο «όνομα του Αλλάχ».

Το προφίλ των δραστών

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τριών δραστών «αμέσως μόλις είναι επιχειρησιακό δυνατό» κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι διεξάγονται έρευνες σε ακίνητα, ενώ βρετανικά Μέσα μεταδίδουν λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους. Ένας εξ αυτών ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός», ενώ και οι τρεις δράστες φέρονται να ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Οι δράστες που σκότωσαν επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν 48 στο κέντρο του Λονδίνου ήταν πιθανόν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ’ αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά στο από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση» δήλωσε η Ραντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Η υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δράστες ήταν γνωστοί στις Αρχές πριν από την επίθεση. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις» δήλωσε.

Η Ραντ είπε ακόμη πως δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων σε συναυλία ποπ μουσικής.

Τ. Μέι: Έργο του ισλαμικού εξτρεμισμού η επίθεση

Για πρώτη φορά η Τερέζα Μέι αποκάλεσε την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου έργο του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, πρέπει να χτυπηθεί σε όλα τα μέτωπα: σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και με αυστηρό έλεγχο των κοινωνικών δικτύων που αποτελούν πλατφόρμα διάδοσης και προσηλυτισμού νέων μουσουλμάνων σε μια δολοφονική ιδεολογία.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής, ενίσχυσης της αστυνόμευσης και του έργου των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Παράλληλα, συγκάλεσε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής για την ασφάλεια, με σκοπό να συζητηθεί η «απάντηση» στην τρίτη επίθεση μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Την Πέμπτη οι βρετανικές εκλογές

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση. Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν για μία μέρα την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί από σήμερα, Δευτέρα.

«Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμε για σήμερα (σ.σ.: χθες) την προεκλογική εκστρατεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο (σ.σ.: σήμερα) και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη» τόνισε η Μέι σε δήλωση που έκανε μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά, εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι η διαδικασία αποκτά χαρακτηριστικά «ντέρμπι» μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η Μεγάλη Βρετανία έδειξε μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό και αυτό θα αλλάξει.

Μπαράζ συλλήψεων στο ανατολικό Λονδίνο

Μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε ακίνητα και οι έρευνες συνεχίζονταιΗ αστυνομία δήλωσε σήμερα το πρωί πως αστυνομικοί ερευνούν δύο διευθύνσεις στο ανατολικό Λονδίνο (στο Νιούχαμ και στο Μπάρκινγκ), ενώ μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν επιδρομές σε ακίνητα και οι έρευνες συνεχίζονται. Την ίδια ώρα η Σκότλαντ Γιαρντ γνωστοποίησε πως έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε συλλήψεις 12 υπόπτων που φέρονται να συνδέονται με την επίθεση.

Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή Μπάρκινγκ στο ανατολικό Λονδίνο έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σε διαμέρισμα ενός εκ των τριών δραστών. Από τους 12 συλληφθέντες οι επτά είναι γυναίκες, ενώ ένας 55χρονος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο

Ντοκουμέντο: Η ηρεμία πριν από τη σφαγή στην αγορά του Μπόροου

Βίντεο-ντοκουμέντο που έχει καταγράψει τους εξτρεμιστές λίγο πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους με μαχαίρια στην αγορά του Μπόροου, στη νότια όχθη του Τάμεση, έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Express».

Στο ερασιτεχνικό οπτικοακουστικό υλικό φαίνονται οι δράστες να κινούνται με μεγάλη ψυχραιμία, χωρίς τίποτα στη στάση τους να προμηνύει τα όσα θα ακολουθήσουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης