Είναι νέες, δυναμικές και δηλώνουν έτοιμες να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για το καλό της πατρίδας τους. Ο λόγος για τις «αμαζόνες» του «Πεσμεργκά», γυναίκες σκληρά εκπαιδευμένες να σκοτώνουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν στρατολογηθεί και εκπαιδευτεί καταλλήλως προκειμένου να υπερασπιστούν το Ιρακινό Κουρδιστάν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν δύο πολύ σοβαρούς λόγους για να φοβούνται της γυναίκες «Πεσμεργκά» (σ.σ.: «Γενναίοι»): Αφενός διότι βρίσκονται αντιμέτωποι με γυναίκες-πολεμιστές που μιλούν άπταιστα τη γλώσσα του πολέμου και αφετέρου διότι κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τις πύλες του παραδείσου, εάν σκοτωθούν από αυτές.

Οι τζιχαντιστές πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο, όπου θα απολαύσουν τη μετά θάνατον ζωή τους με τη συντροφιά παρθένων, εφόσον βρουν τον θάνατο από πυρά ανδρών. Εάν όμως σκοτωθούν από γυναίκες, τότε χάνουν αμέσως το «προνόμιο» αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, οι σκληρά εκπαιδευμένες γυναίκες της κουρδικής πολιτοφυλακής ολοένα και αυξάνονται σε αριθμό, αποτελώντας έτσι τη Νο 1 απειλή για τους τζιχαντιστές.

Στη σκληρή εκπαίδευση στην οποία υπόκεινται, οι «αμαζόνες» Πεσμεργκά παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, μαθαίνουν να χειρίζονται βαρύ οπλισμό, όπως καλάσνικοφ, ενώ καθημερινά εξασκούνται σε διάφορες πολεμικές τεχνικές.

Μπορεί στις τάξεις του στρατού να έχουν υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες συντρόφους τους, ωστόσο επιδεικνύουν το ίδιο θάρρος και την ίδια δυναμικότητα στα πεδία μάχης.

Κρατώντας τα αυτόματα όπλα ανά χείρας, ορκίζονται εκδίκηση για όσους ταλανίζονται από το ισλαμικό χαλιφάτο.

Η 26χρονη Zekia Karhan ανέφερε: «Είμαστε ακριβώς το ίδιο με τους άντρες πολεμιστές. Έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις. Μας συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσο, αυτός είναι και ο λόγος που πολεμούμε στο πλευρό των ανδρών».

Σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια άλλη, 27χρονη «αμαζόνα» ανέφερε πως οι τζιχαντιστές φοβούνται τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες στρατιώτες, καθώς «πιστεύουν ότι θα πάνε στην κόλαση αν πεθάνουν στα χέρια γυναικών».

Ποιοι είναι οι Πεσμεργκά

Οι Πεσμεργκά είναι πρώην αντάρτες που ανήκαν στις ένοπλες πολιτοφυλακές των δύο βασικών κουρδικών παρατάξεων, της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΡUΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΚDΡ), οι οποίες ενοποιήθηκαν. Αποτελούν κατά κάποιον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν.

Πολέμησαν με τα αμερικανικά στρατεύματα στον πόλεμο του 2003.



Διαβάστε επίσης:

Οι μαύρες χήρες του Χαλιφάτου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης