Στις 14.20 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη χώρα στις 23 Ιουνίου του 2016, για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκαθάρισε πως η απόφαση του λαού θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη θέση της κυβέρνησής του υπέρ της παραμονής, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τρεις πυλώνεςΟ ίδιος τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας πως έπειτα από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού του επιτελείου, αποφασίστηκε πως «θέση μας είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ε.Ε.».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και μείζονος σημασίας για την ιστορία της χώρας.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι θα υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία «με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη θέση της κυβέρνησής του υπέρ της παραμονής, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τρεις πυλώνες: «Πώς θα είμαστε πιο ασφαλείς, πώς θα είμαστε πιο δυνατοί και με ποιον τρόπο θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση».

Το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με τον κ. Κάμερον είναι εάν θα «παραμείνουμε σε μία αναδιαμορφωμένη Ε.Ε. ή εάν θα την εγκαταλείψουμε».

Πρόκειται όπως ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός για μία απόφαση που αφορά «το μέλλον των παιδιών μας, ποιο μέλλον επιθυμούμε γι’ αυτά».

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα οφέλη της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. λέγοντας ότι η χώρα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, σε δουλειές εντός Ε.Ε., μεγαλύτερη ασφάλεια και πρόσβαση σε φθηνές τιμές προϊόντων. Στον αντίποδα, ένα Brexit σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, θα σήμαινε απώλεια της «οικονομικής και εθνικής ασφάλειας».

Για το ζήτημα της ασφάλειας, έδωσε έμφαση στον κοινό αγώνα των κρατών-μελών κατά της τρομοκρατίας.
Ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στα προγράμματα διάσωσης της Ευρώπης, ούτε στη ζώνη του ευρώ.

Σχετικά με τα διαδικαστικά, ανέφερε πως ήδη από την προσεχή Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες για τη σύνταξη και την εισαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βουλή, για την έγκρισή του και εν συνεχεία τη διεξαγωγή του στις 23 του Ιούνη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης