Σε συναγερμό βρίσκονται σύσσωμες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, μετά την πολύνεκρη επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα με το Ιράκ.

Στις 05.00 τα ξημερώματα οι αντάρτες που μάχονται για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε τουρκικές στρατιωτικές μονάδες σε ορεινή περιοχή στην πόλη Χακάρι, κοντά στα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και 16 τραυματίες. Νεκροί έπεσαν επίσης 10 αντάρτες του PKK.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες συνεχίζονται και στην περιοχή μετέβη ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρα που μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο στρατός δέχεται ενισχύσεις από ξηράς και αέρος. 

Ανάλογο σκηνικό στην ίδια ακριβώς περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας είχε διαμορφωθεί και το 2007. Αντάρτες του PKK είχαν εξαπολύσει επίθεση με απολογισμό τότε 12 νεκρούς άνδρες του τουρκικού στρατού και 16 απαγωγές στρατιωτών από τους αντάρτες. 

Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Κούρδων μαχητών τα τελευταία χρόνια, που έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα σε καίρια σημεία του τουρκικού κράτους, έχει οδηγήσει την Άγκυρα στην ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών, σε βαθμό που την ανάγει σε σοβαρή στρατιωτική δύναμη, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται.

Έτσι, η Τουρκία έχει προωθήσει αγορά βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού (μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, μέχρι και κατασκευή αεροπλανοφόρου), δημιουργία επαγγελματικού στρατού, αλλά και στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με άλλες χώρες.

Η βελτίωση της συνεργασίας έχει οδηγήσει, μάλιστα, σε πολλές σημαντικές επιχειρήσεις εναντίον μελών του ΡΚΚ, σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Επίσης, η τουρκική πλευρά έχει επιδιώξει να καταφέρει πλήγμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο κατά του ΡΚΚ, με την προσπάθεια αναστολής λειτουργίας του Roj TV, ενός τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στη Δανία και εκπέμπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην κουρδική γλώσσα.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης