H γερμανική αστυνομία φαίνεται ότι έχασε μέσα από τα χέρια της, έναν από τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες του Isis σε ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αναφορές που γίνονται από τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης.  

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο κυνήγι ενός Σύριου που σχεδίαζε μια βομβιστική επίθεση στο όνομα του Isis, με τον συγκάτοικό του -όπως ανακοινώθηκε- να έχει συλληφθεί μετά από επιδρομή στο σπίτι το οποίο διέμεναν, αφού διαπιστώθηκε πως έκρυβαν εκεί εκρηκτικές ύλες. Διαψεύδουν όμως τα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία είχαν εντοπίσει τα ίχνη του ύποπτου τζιχαντιστή αλλά απέτυχαν να τον συλλάβουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και άλλες υποδομές στο Βερολίνο, ενώ δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν ο κύριος ύποπτος, Jaber Albakr, 22 ετών, έχει ακόμα στην κατοχή του υλικό βομβών ή όπλα.

«Δεν ξέρουμε πού είναι και τι μπορεί να μεταφέρει μαζί του», ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter και προτρέπει τους πολίτες να «είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί». 

Ο Albakr κουβαλούσε ένα σακίδιο σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα -που είδε να διαφεύγει πεζός από διπλανό στενό- όπως αναφέρει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ), όταν ο ίδιος κατάφερε να μη γίνει αντιληπτός από τους κομάντος τα ξημερώματα του Σαββάτου που επέδραμαν σε πολυκατοικία, όπου βρισκόταν το διαμέρισμα του φυγόδικου, στην ανατολική πόλη Chemnitz, 260 χιλιόμετρα (160 μίλια) νότια του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκάτοικος του Albakr, έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση ως ύποπτος συνωμότης της «σοβαρής πράξης βίας», που θα συνετελείτο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Κομάντος της αστυνομίας εισέβαλαν στο χώρο που κατοικούσαν οι δύο ύποπτοι για τρομοκρατία και ανατίναξαν την πόρτα του διαμερίσματος, όπου εισήλθε πρώτα ένα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Εκεί έγινε και η σύλληψη του συγκατοίκου του Σύριου, που καταζητείται.

Ο Albakr πιστεύεται ότι έχει επαφή μέσω διαδικτύου με τον τρομοκρατικό όμιλο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με αναφορές από την SZ.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας μάλιστα ο φερόμενος ως τρομοκράτης του Isis, είχε δημιουργήσει ένα εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών στο διαμέρισμα και πιστεύεται ότι είχε προγραμματιστεί συγκεκριμένη επίθεση εναντίον ενός εκ των δύο αεροδρομίων του Βερολίνου.

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας πάντως ο Σύριος τρομοκράτης φαίνεται ότι κατάφερε να ξεφύγει κάτω από… τη μύτη των αστυνομικών, καθώς τη στιγμή που οι αστυνομικοί εισήλθαν στο κτίριο αυτός βρισκόταν εντός του μπλοκ των διαμερισμάτων και το Spiegel επισημαίνει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια πιθανή «αποτυχία στην επιχείρηση της αστυνομίας».

Η αστυνομία βρήκε αργότερα, αρκετές εκατοντάδες γραμμάρια μιας «εκρηκτικής ουσίας πιο επικίνδυνης από την TNT» και σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας «ακόμη και μια μικρή ποσότητα … που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν -και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό- ότι το υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένες οι βόμβες, ήταν τύπου ΤATP, δηλαδή το ίδιο ακριβώς μείγμα εκρηκτικών, που χρησιμοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές στις επιθέσεις του Παρισιού!

Το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι, ημέρα Παρασκευή και 13 (οι επιθέσεις αναφέρονται πλέον και ως οι επιθέσεις 13/11) βομβιστές αυτοκτονίας του Isis προχώρησαν σε μια σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο βόρειο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, Σεν Ντενί.

Σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 στο θέατρο Bataclan. Άλλοι 368 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 80-99 από αυτούς πιο σοβαρά. Επτά από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πιο θανατηφόρες στη Γαλλία από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διασυνοριακές επαφές…

Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας ανέφερε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Albakr έχει επεκταθεί και πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας, με το αρχηγείο της Αστυνομίας να βρίσκεται σε επαφή με τους ομόλογούς του, σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Spiegel ο Albakr είχε περάσει στη Γερμανία στις 18 Φεβρουαρίου του 2015 και δύο εβδομάδες αργότερα κατέθεσε αίτηση για άσυλο, το οποίο χορηγήθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

 Οι Γερμανικές αρχές καλούν το κοινό «να μην συγχέουμε τους μετανάστες με τρομοκράτες», αλλά αναγνωρίζουν και το γεγονός ότι περισσότεροι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν εισέλθει στη χώρα από τους αιτούντες άσυλο, τουλάχιστον το περασμένο έτος.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης