Την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση σε ένα ζήτημα δεκαετιών με διαφιλονικούμενα νησιά που διεκδικεί η Ιαπωνία εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, o Vladimir Putin εξήγησε σε δημοσιογράφους που θα ήθελε να λυθεί η διαφορά με τις Κουρίλες νήσους, βόρεια της Ιαπωνίας, καθώς βασική του επιδίωξη, εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, είναι να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να πάψει η συγκεκριμένη διαμάχη να αποτελεί σοβαρό ζήτημα», τόνισε.

Εδώ και δεκαετίες η Ιαπωνία ζητά την επιστροφή των τεσσάρων νησιών τα οποία κατέλαβαν, μαζί με τη νήσο Σαχαλίνη, σοβιετικά στρατεύματα λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Vladimir Putin εξήγησε πως είναι διατεθειμένος να επιστρέψει πίσω στο Τόκιο τα νησιά Χαμπομάι και Σικοτάν, υπογραμμίζοντας όμως πως σε μια τέτοια περίπτωση η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει να έχει οποιαδήποτε άλλη εδαφική απαίτηση από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και στα τέσσερα διαφιλονικούμενα νησιά υπάρχει ισχυρή παρουσία ρωσικών στρατευμάτων, η οποία ενισχύθηκε μετά το καλοκαίρι με εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιάπωνες αξιωματούχοι σε διαφιλονικούμενα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012, 07:19
Ρωσία: Ενισχύει την παρουσία της στον Ειρηνικό, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011, 00:01
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης