Ο Robert Mugabe δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς η φήμη του έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα όρια της χώρας του.

Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε από τη δεκαετία του ’80 και γνωστός για τον ακραίο τρόπο με τον οποίο εκφράζει κατά καιρούς τις σκέψεις του, ο επικεφαλής του κόμματος «Zanu PF» έδωσε το παρών σε λαμπρή εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο για τα γενέθλιά του. Έχοντας κλείσει τα 89 κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της αφρικανικής χώρας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν -εφόσον το επιτρέψουν τα ταμειακά διαθέσιμα- μέσα στο 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γιορτή στήθηκε στην Μπιντούρα -μια από τις πολλές πόλεις της Ζιμπάμπουε που βρίσκεται δίπλα από εγκαταστάσεις αδαμαντωρυχείου- κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς οι εχθροί του απερχόμενου προέδρου. Το όνομά του έχει συνδεθεί με σειρά σκανδάλων διαφθοράς, με την Αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για χειραγώγηση της κοινής γνώμης και για νοθεία στις εκλογές του 2008.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η τεράστια τούρτα ζύγιζε… 89 κιλά όσα και τα χρόνια που άφησε πίσω του ο αειθαλής Mugabe, ενώ μοιράστηκαν και χρυσά νομίσματα στο πλήθος, το οποίο δεν σταματούσε να αποθεώνει τον ηγέτη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάτω ο ιμπεριαλισμός»

Παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε για το συνολικό κόστος της γιορτής (περίπου 600.000 δολάρια), ο Robert Mugabe φρόντισε στη διάρκεια της ομιλίας του να εξαπολύσει επίθεση προς την Αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα τόνισε πως δεν χρησιμοποιεί πρακτικές που στόχο έχουν να διαμορφώσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας. Μάλιστα κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν με την καρδιά τους, ζητώντας τους να πλήξουν τον καπιταλισμό με την ψήφο τους. Ντυμένος στα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος γνώρισε την αποθέωση από τους υποστηρικτές του, έχοντας φροντίσει έτσι ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, μια ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, είχε δώσει μια ώρα ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους και να συμμετάσχουν στους στολισμούς.

Εφόσον επικρατήσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θα εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στον προεδρικό θώκο, διάρκειας πέντε ετών. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις ξένων χωρών (κυρίως της Κίνας) και του πλούσιου ορυκτού πλούτου, τα κρατικά διαθέσιμα της Ζιμπάμπουε είναι ελάχιστα και η κατάσταση της οικονομίας χαρακτηρίζεται «τραγική» από αρκετούς διεθνείς οικονομολόγους. Βασικός του αντίπαλος είναι ο επικεφαλής του MDC και πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας, Morgan Tsvangirai. Πριν τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.

Διαβάστε επίσης:
Ζιμπάμπουε: Ορίστηκε ημερομηνία για εκλογές και δημοψήφισμα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013, 05:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης