Η «τρέλα» γύρω από ευρώ συνεχίζεται, σημειώνει η ING σε νέο της note μετά την εκτόξευση του ενιαίου νομίσματος στο 1,19 έναντι του δολαρίου.

Όπως επισημαίνει, οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος μπορούν να περιγραφούν μόνο ως “τρέλα” αφού το ράλι διαδραματίζεται σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει κάποιο νέο που να το υποστηρίζει, την στιγμή που οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ING και το μοντέλο της βραχυπρόθεσμης δίκης αξίας του ευρώ, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι κατά 2,5% υπερτιμημένο. Αν δεν υπάρξουν κάποια ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τότε το επίπεδο του 1,20 είναι θέμα… ωρών.

O Trump κατάφερε σίγουρα να κρατήσει το λόγο του σε μία από τις υποσχέσεις του: οι ανησυχίες για ένα ισχυρό δολάριο δεν αποτελούν πλέον θέμα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και με τον εμπορικά σταθμισμένο δείκτη της Fed να βρίσκεται στο χαμηλότερο ενός έτους, όπως σημειώνει η ING.

Σε ότι αφορά τους λόγους της πρόσφατης αποδυνάμωσής του, η ING σημειώνει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο σε αυτό: Πρώτον, είναι η αλλαγή της άποψης ότι ο οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ αρχίζει να κορυφώνεται, δεδομένης της απουσίας σημαντικών δημοσιονομικών κινήτρων από την πλευρά του Trump – πράγμα που καθιστά τα ήδη αρκετά “τεντωμένα” αμερικανικά assets μη ελκυστικά στα μάτια ενός παγκόσμιου επενδυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολιτικό premium που επηρεάζει το δολάριο. Αν και μπορεί να είναι ελαφρώς πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, είναι σίγουρα μια εξήγηση για το γιατί το δολάριο αποσυνδέθηκε από τις διαφορές στις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Societe Generale, εάν δεν αντιστραφεί η πτώση του Ιουλίου στις πραγματικές αποδόσεις του Bund, το ευρώ θα φτάσει σε εξαιρετικά “τεντωμένα” επίπεδα. Ωστόσο, η SocGen πιστεύει ότι είναι λίγο πρόωρο να κηρύξει κανείς το τέλος του ράλι στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η στροφή των παγκόσμιων ροών κεφαλαίου προς την ευρωζώνη είναι πολύ έντονη για να οδηγήσει σε αντιστροφή του κλίματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι καθαρές εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του έτος σε έτους ανέρχονται στα 71 δισ. δολ., έχοντας σχεδόν ανακάμψει πλήρως από τις εκροές του περασμένου έτους, ενώ οι εισροές της τελευταίας εβδομάδας άγγιξαν στα 4,7 δισ. στην 33η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης