Άκρως ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress tests) 51 τραπεζών από 15 ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 70% του συνολικού ενεργητικού κάθε χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), που ανέλαβε να «τρέξει» τη διαδικασία.

Oι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς είχαν περάσει από τη σχετική αξιολόγηση μέσα στο 2015​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, τα αποτελέσματα έδειξαν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία εντείνονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της ανάπτυξης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς είχαν περάσει από τη σχετική αξιολόγηση μέσα στο 2015.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΒΑ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα για τις επιμέρους τράπεζες διαφέρουν πολύ, γι’ αυτό και θα ενημερώσει τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της κάθε χώρας, προκειμένου να εξετάσουν την αντοχή κάθε μίας τράπεζας σε συνθήκες σοκ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιδιαίτερο περιβάλλον και τις αξιόπιστες δράσεις των διοικήσεών τους.


Χαμηλές πτήσεις για Deutsche Bank

Η ιταλική τράπεζα Monte die Paschi σημείωσε τη χειρότερη επίδοση (αρνητικός δείκτης κεφαλαίων 2,44%), την ώρα που η Deutsche Bank εμφάνισε σχετικά χαμηλά κεφάλαια (δείκτης 7,81%, ο 10ος χαμηλότερος από τις 51 τράπεζες που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη διαδικασία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική τράπεζα Monte die Paschi σημείωσε τη χειρότερη επίδοση​Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δέχτηκε νέες ισχυρές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας απώλειες ρεκόρ το 2015 και τη διοίκηση να αποφασίζει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους (κλείσιμο υποκαταστημάτων, απολύσεις). Όσον αφορά στην ιταλική τράπεζα, η ΕΚΤ έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι 9,2 δισ. ευρώ ή του 33% της ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με την EΒΑ, o μέσος κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών στο τέλος του 2018 εκτιμάται στο 9,4%, με βάση το δυσμενές σενάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης