Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφασίστηκε η αλλαγή του κανονισμού χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τρία σε τέσσερα χρόνια.

Επομένως, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει αύριο στην έγκριση της πρότασης Λαγκάρντ για συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας με 28 δισ.ευρώ για τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ενέκρινε τροποποίηση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου (EFF) ώστε να επιτρέπει εκτεταμένες ρυθμίσεις που πρόκειται να εγκριθούν μέχρι το πολύ τέσσερα χρόνια από την αρχή.

Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η έγκριση μόνο για μέχρι τρία έτη, με δυνατότητα μεταγενέστερης ρύθμισης έως και τέσσερα χρόνια.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η EFF ιδρύθηκε το 1974 για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών με ανισορροπίες που προκύπτουν από σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια στην παραγωγή και το εμπόριο και που απαιτούν μια παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής και μεγάλων αλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης που ετοίμασε η «Αποστολή του ΔΝΤ» με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, προς τα μέλη του συμβουλίου, είναι: 

– Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα. Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά» τότε θα καλυφθούν από την ΕΕ.

– Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

– Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και ότι η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί αν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».

– Παρά τις δυσκολίες, το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση.

– Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης