Το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει από το βράδυ της Τετάρτης στα χέρια του δύο εκθέσεις για την Ελλάδα και το χρέος της, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίασή του στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε μία εξ αυτών φέρεται να περιγράφεται η κατάσταση στην Ελλάδα «όχι και τόσο καλή» και «μάλλον καταθλιπτική», αν και υπάρχουν κάποιες θετικές αναφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή προσκείμενη στο Ταμείο τονίζει ότι η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς η Αθήνα ζητεί χρονικό περιθώριο 15 (εργάσιμων) ημερών για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

O Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που ήταν αναμενόμενοΣτην πρώτη έκθεση γίνεται επισκόπηση της οικονομίας της χώρας μας, βάσει των εκτιμήσεων της επικεφαλής του Ταμείου, αρμόδιας για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Με βάση το προσχέδιο της πρώτης έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εν λόγω θέσεις, άλλωστε, τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Τόμσεν, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει για το ζήτημα πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια θέση μεταφέρεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4, στην οποία γίνεται μια πρώτη αποτίμηση και των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η δεύτερη έκθεση αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016. Στελέχη του ΔΝΤ συνέταξαν την εν λόγω έκθεση, ωστόσο οι συντάκτες δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010 και η δημοσιοποίησή της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου – ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως τις ευθύνες του Ταμείου για το ότι χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκείνο χωρίς να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Eurogroup  για την πορεία της αξιολόγησης

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων του σημερινού Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Στέλεχος των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να συμφωνηθεί έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση. Ειδικότερα, αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, σημείωσε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς, όπως είπε, από τον Μάρτιο και μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης