Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων της Noble στις εταιρείες Delek και Αvner, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

Μιλώντας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε «στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό του Λεβιάθαν, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αναφορά του «για συνέργιες και οικονομίες κλίμακας παραπέμπουν στη μεταξύ μας συνεργασία για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και μεταφορά του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με την υπογραφή των συμβολαίων θωρακίζεται η Κύπρος πολιτικά. Η κίνηση αυτή, ανέφερε ο Υπουργός, δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού ότι οι εταιρείες αυτές έχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων στα Ισραηλιτικά οικόπεδα και ιδιαίτερα στο οικόπεδο Λεβιάθαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, είπε, θα δημιουργήσει συνθήκες και θα διευκολύνει τη μεταφορά μέρος φυσικού αερίου και στην Κύπρο για μεταφορά και στις παγκόσμιες αγορές και θα ενισχύσει την βιωσιμότητα αυτού του έργου και θα αναδείξει τον περιφερειακό του χαρακτήρα.

Παράλληλα, τόνισε, έχει και ευρύτερες πολιτικές συνέπειες. Η συμμαχία μας με το Ισραήλ δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι αναμένεται τους επόμενους μήνες η Noble να προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι όποιες καθυστερήσεις εμφανίζονται έχουν να κάνουν με σχεδιασμούς της ίδιας της εταιρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης