Με χρηματοδοτικό κενό κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα, έπειτα από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που αποτελεί τον «πυρήνα» του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους στο πλαίσιο της χρηματοδότησης-γέφυρα για τη στήριξη της χώρας τρεις μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου.

Παράλληλα, δε γίνεται δεκτό ούτε το αίτημα για επιστροφή του ποσού 1,9 δισ. ευρώ που αποτελεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. H είδηση -σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες- προδιαθέτει για τη στάση του Μ. Ντράγκι απέναντι στον Γ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Φρανκφούρτη.

Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψουςH ΕΚΤ δεν φαίνεται πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους στο πλαίσιο της χρηματοδότησης-γέφυρα για τη στήριξη της χώρας 10 δις ευρώ με στόχο την διασφάλιση χρηματοδότησης κατά τη συμφωνία-γέφυρα. Πρόκειται για αίτημα που θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, τις 19 χώρες-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, ενδεχομένως αφήνοντας την Αθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν το υφιστάμενο πρόγραμμα λήξει στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times.

«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ», αναφέρει ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών. «Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση».

Επί της ουσίας, χωρίς χρηματοδότηση από έντοκα, η Αθήνα θα βγει από το υφιστάμενο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης