Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο της Γαλλίας αναφορικά με την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά και την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους Sylvie Kauffmann (Le Monde), Angelique Chrisafis (The Guardian), Berna González Harbour (Εl Ρaís), Jaroslaw Kurski (Gazeta Wyborcza), Alberto Mattioli (La Stampa) yκαι Stefan Ulrich (Süddeutsche Zeitung).

Αντιμέτωπος με μια Γερμανία που κωλυσιεργεί αναφορικά με τα σχέδια μιας τραπεζικής ένωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε- όπως αναφέρει η δημοσιογράφος της Εl Ρaís- να δώσει τον αγώνα για επιτάχυνση της συμφωνίας του Ιουνίου, «μια συμφωνία- κλειδί για την Ισπανία». Απέναντι στην αυστηρή λιτότητα μέσα στην οποία πνίγονται οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στο να σηκώνει τη σημαία της ανάπτυξης. Η μάχη που καλούνται να δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην ερχόμενη σύνοδο Κορυφής αναφέρει η δημοσιογράφος, είναι μεταξύ των προτεινόμενων λύσεων απέναντι στην κρίση: επιτάχυνση ή συγκράτηση; Αλληλεγγύη ή εξάντληση της αυστηρότητας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα πράγματα, χωρίς αμφιβολία, δεν έχουν αλλάξει. Κατά τον Ολάντ, το κύριο είναι «η πολιτική ένωση» που δεν έχει επιτευχθεί, αφού ακόμα καλούμαστε να προχωρήσουμε «με μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».
«Ρόλος της Γαλλίας πρέπει να συνίσταται στο να πει αδυσώπητα στους εταίρους μας ότι η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφορικά με την ανάγκη της επίτευξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επεσήμανε πως «αυτό που μας απειλεί δεν είναι (η ύπαρξη) του έθνους, είναι ο εθνικισμός. Δεν είναι η Ευρώπη, είναι η έλλειψη της Ευρώπης». «Η πολιτική ένωση είναι το στάδιο που θα ακολουθήσει τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση», πρόσθεσε. Παράλληλα, υποστήριξε πως με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «θα τελειώσουμε με τα μπαλώματα» απέναντι στην κρίση και τις «έκτακτες συναντήσεις κορυφής» για να λυθεί το πρόβλημα, καθώς η πολιτική ένωση είναι η λύση. «Ήδη κανείς δεν πιστεύει ότι το ευρώ θα καταργηθεί, ούτε ότι η ευρωζώνη θα διασπαστεί σε κομμάτια. Όμως, η προοπτική της διατήρησης της ακεραιότητά της, δεν είναι αρκετή», σημείωσε. «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι σε μια ζώνη ενιαίου νομίσματος, υπάρχουν χώρες που θα χρηματοδοτηθούν με 1% μέσα σε 10 χρόνια και άλλες με 7%», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Όσο για το «γερμανικό» επιχείρημα και των υπόλοιπων χωρών που συντάσσονται με την άποψη ότι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν για τις χώρες του Νότου, ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει: «Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μόνο μία χώρα που πληρώνει για όλους τους άλλους. Δεν είναι αλήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με την Ελλάδα και τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον ελληνικό λαό από την εκλογή του στο τιμόνι της Γαλλίας για τη μεταστροφή του κλίματος και την ελπίδα για ανάκαμψη στη χώρα, οι παρόντες δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Φρ. Ολάντ: «Τι έχετε να πείτε σε έναν Έλληνα που δεν έχει χρήματα για να πάει στο γιατρό;». «Ότι θα κάνω ό,τι δυνατόν για τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη διάθεση των απαραίτητων πόρων από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους, χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν νέοι όροι πέραν εκείνων που έχουν ήδη γίνει δεκτοί από την κυβέρνηση Σαμαρά», ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου. «Όμως, απευθύνομαι και στους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που πληρώνουν πολύ ακριβά τις αστοχίες που κάνουν άλλοι: Έφτασε ο καιρός να προσφέρουμε και μια άλλη προοπτική πέραν της λιτότητας. Η Ισπανία πρέπει να είναι σε θέσει να πληρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις, ώστε να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να προσθέτουμε κι άλλα βάρη. Η Γαλλία είναι ο κρίκος μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Απορρίπτω τη διαίρεση της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη είχε επανενωθεί δεν θα είχε υπέπιπτε συνεχώς στον εγωισμό, ο καθένας σώζει τον εαυτό του. Το καθήκον μας είναι η θέσπιση κοινών κανόνων σχετικά με τις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Ως Γάλλος, θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι ανήκουν στην ίδια κοινότητα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση που προέκυψε από την παραπάνω απάντηση, για το αν έχει σκοπό να πει το ίδιο στην Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση: «Το καταλαβαίνει στην εντέλεια. Απόδειξη είναι ότι πήγε στην Αθήνα».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης