Σε Ιταλία, Ολλανδία και από φέτος και στο Λίβανο κατάφερε να φτάσει η μοσχοβολιά της γαρδένιας Πηλίου που παράγεται με μεγάλη επιτυχία από έξι νέα άτομα που συγκροτούν την Ομάδα Γαρδενοπαραγωγών Αγριάς-Λεχωνίων, που φέρει την ονομασία Gardenia Growers Group με την ετήσια παραγωγή να ξεπερνάει τα 1.100.000 φυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Gardenia Growers Group ιδρύθηκε το 1992 από παραγωγούς που ήδη ασχολούνταν με την παραγωγή γαρδένιας, με στόχο τη συνεχή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, με νάνες γαρδένιες διαφόρων μεγεθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ταχυδρόμος, πρόσφατα κατάφεραν πέρα από την Ιταλία και την Ολλανδία να εξάγουν τη γαρδένια και στο Λίβανο. Χαρακτηριστικά ένας από τους έξι καλλιεργητές ο κ. Σταύρος Τσαλούχος, δήλωσε: «Με την πλήρη έννοια του όρου εξαγωγή πρόσφατα καταφέραμε να εξάγουμε 5.000 γαρδένιες στο Λίβανο. Βέβαια οι έμποροι του εξωτερικού είναι εξαιρετικά απαιτητικοί και ζητούν από τους Ελληνες καλλιεργητές μια μεγάλη παραγωγή με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά».

Σήμερα ωστόσο οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι το κόστος καλλιέργειας εκτοξεύτηκε, ενώ μειώνονται τα χρήματα που παίρνουν στο χέρι, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν οι τιμές στα ειδικά λιπάσματα που χρειάζονται τα λουλούδια αυξήθηκαν αρκετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης