Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και θα καλύψει στο ακέραιο τις δανειακές της υποχρεώσεις παρείχε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές», το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη προς την Κριστίν ΛαγκάρντΟ Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι η δόση του Απριλίου θα καταβληθεί κανονικά. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού και γνωστός από τις επισκέψεις του στα ελληνικά υπουργεία ως μέλος της τρόικας, Πολ Τόμσεν. Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη 9 Απριλίου η Αθήνα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 458 εκατ. ευρώ.

«Χαιρετίζω την επιβεβαίωση από τον υπουργό ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου» τόνισε στις δηλώσεις της η κα Λαγκάρντ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τα τεχνικά κλιμάκια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης και να βελτιωθούν οι δείκτες απασχόλησης» ανέφερε. Επίσης, είπε πως «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων» και ότι «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας».

Από τη μεριά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα. Αναφορικά με το περιεχόμενό της υποστήριξε πως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε διάφορους τομείς, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τη θέλησή της να τις εφαρμόσει στο ακέραιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώσεις Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση με Λαγκάρντ

«Στόχος μας να μπούμε στη φάση της δημιουργίας»

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για όλες τις πτυχές του προτεινόμενου (από την κυβέρνηση) προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στo Βrussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Θεωρώ ότι τόσο οι συζητήσεις αυτού του είδους όσο και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε με το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα στην οικογένεια της Ευρώπης» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της απάντησε: «Η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Brussels Group και με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική και θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση όσο το δυνατόν ποιοτικότερων συμφωνιών».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αποπληρωμής της δόσης του Απριλίου εξήγησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές».

Άφιξη Βαρουφάκη στα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ για τις δόσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ο σκεπτικισμός αναφορικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις παραμένει. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να παρουσιάζουν σενάρια για την επόμενη ήμερα σε μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Ενδεικτικό του διαμορφωθέντος κλίματος αποτελεί γκάλοπ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» σύμφωνα με το οποίο 7 στους 10 αναγνώστες της ηλεκτρονικής της έκδοσης θεωρούν μονόδρομο το «Grexit».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης