Σκληρή στάση τηρεί η καγκελάριος της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας θα γίνει μετά τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, στον απόηχο της επιστολής Τσίπρα προς τους θεσμούς με την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχεται σχεδόν όλα τα «θέλω» των δανειστών, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για λανθασμένους χειρισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Μετά τη στροφή 180ο της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι η καγκελάριος της Γερμανίας εγκαταλείπει τον ήπιο χαρακτήρα της, αποθρασύνεται και περνάει στην επίθεση, λέγοντας ότι τα πάντα θα συζητηθούν μετά το δημοψήφισμα. Αφήνει την Ελλάδα να «τηγανίζεται» από την έλλειψη ρευστότητας, ποντάροντας στην αγανάκτηση του κόσμου κατά των επιλογών του Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Στην ουσία, εκμεταλλεύεται την αδυναμία που προέκυψε από τα λάθη τα δικά μας και αυξάνει τη διαπραγματευτική της ισχύ εν όψει της συμφωνίας.

Επιβεβαιώνεται, με λίγα λόγια, ότι τα λάθη στο πόκερ πληρώνονται ακριβά. Οι λανθασμένες αποφάσεις στο πόκερ, όταν αυτό παίζεται σε επίπεδο πολιτικό από άπειρους παίκτες, πληρώνονται πολύ ακριβά. Το κακό είναι ότι τα αποτελέσματα τέτοιων λαθών στο παιχνίδι τα πληρώνει με άγριο τρόπο ο λαός: ουρές συνταξιούχων και πολιτών έξω από ΑΤΜ και τράπεζες.

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, γι’ αυτό και οι τελευταίες προτάσεις του Eurogroup δεν υφίστανται. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας και τους όρους που θα το συνοδεύουν θα γίνει μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«H Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, βρίσκεται εκτός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, γι’ αυτό και οι τελευταίες προτάσεις του Eurogroup δεν υφίστανται» ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή«Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις συνομιλίες, αλλά δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε νέο πρόγραμμα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα, ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης το δικαίωμα να αντιδράσουν και δεν χρειάζεται να φοβούνται οικονομική καταστροφή από την αναταραχή στην Ελλάδα» ξεκαθάρισε.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε μια πρώτη αντίδραση για την επιστολή Τσίπρα είπε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει» και ότι «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας», η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια σύγκριση της σημερινής κατάστασης με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη το 2010, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πιο ισχυροί σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια».

«Δεν φοβόμαστε οικονομική καταστροφή. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ότι «δεν επιδιώκουμε την ησυχία μας», καθώς «θέλουμε η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από αυτήν την κρίση», όπως είχε συμβεί και το 2010, όταν ακόμα δεν είχαν αναπτυχθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί (EFSF, ESM) για την απορρόφηση των κραδασμών που προέκυπταν από τα οικονομικά προβλήματα ευρωπαϊκών κρατών.

«Το ευρωπαϊκό μέλλον δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια» τόνισε η Μέρκελ εξηγώντας ότι, εάν γίνει αυτό, «η Ευρώπη θα πάψει να είναι μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης